vrijdag 10 juni 2016

3449

*
*
*
*
Sorry beste lezer, dat ik hierboven in de titel niet mijn beste woordenschat etaleer. Dat laat onderstaand onderwerp inderdaad niet toe, en het zal niet meer verbeteren. In tegendeel.
Al jààààren staan onze medische studenten in Vlaanderen voor een dodelijk maar wettelijk verplicht ingangsexamen, waar in Francofonia alleen maar feestelijk mee gelachen wordt.
Daarover roeren, stond al die jaren gelijk met een bom leggen onder heel dat kloteland. Dus: ‘met de dood in het hart’, en in ’s Lands Belang, werd daar enerzijds wel over geklaagd (binnenskamers), maar anderzijds volop en intensief aan meegewerkt.
En daar hangt nu ineens de vuile was in het Openbaar Domein. Op lange termijn komt er een remedie. Bij leven en welzijn gepland voor binnen de eerstvolgende 100 jaar.
O dat ‘Staatsmanschap’ van de NV-A!!!!!!
*
*
*
GEPLUKT BIJ
*
*
Communautaire rel over surplus aan Franstalige artsen
*
Uit een vertrouwelijke nota moet blijken dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) een advies van de planningscommissie voor het medisch aanbod wil volgen en het aantal artsen dat het beroep mag uitoefenen wil laten stijgen tot 1.320. De 60/40-verdeelsleutel zou worden losgelaten, waardoor Vlaanderen recht zou hebben op 745 artsen (56,5 procent) en de Franse gemeenschap op 575 (43,5 procent). "De bodem is voor ons bereikt wat betreft toegevingen aan de Franstaligen", zegt Kamerlid Valerie Van Peel van regeringspartner N-VA.
De planningscommissie werkte een voorstel uit dat ervoor moet zorgen dat de Franstalige artsen op overschot toch patiënten zullen kunnen behandelen. In ruil moeten de Franstalige universiteiten vanaf september al minder studenten toelaten in het eerste jaar. Nu wordt de schifting pas na het eerste jaar doorgevoerd.
Toen het advies van de commissie drie weken geleden bekend raakte, sprak N-VA al van een "onvoorstelbare wereldvreemdheid" omdat voorgesteld werd de traditionele verdeling in het voordeel van Wallonië te veranderen "na decennia van non-beleid aan Waalse kant". Nu zou blijken dat minister De Block het advies wil volgen, maakt de N-VA er een communautaire zaak van. "Dit is een communautaire scudraket die richting de federale regering vliegt", klinkt het.
"De bodem is voor ons bereikt wat betreft toegevingen aan de Franstaligen", zegt Kamerlid Van Peel. "Al is er altijd nog een tweede oplossing. Als men aan Waalse zijde toch zo graag zijn zin wil doen, maar wel vindt dat we federaal de rekening moeten betalen, splits dan maar de gezondheidszorg." Bij monde van Kamerlid Nathalie Muylle is ook CD&V kritisch.
Het dossier over het surplus aan Franstalige artsen zorgt voor wrevel binnen de federale regering.
*
*
Waarmee bemoeit ons Maggie zich wel? In plaats van al die communautaire commotie was het veel eenvodiger geweest zoveel artesen toe te laten als ze daar nodig dachten te hebben. Zoveel als hun eigen Bruintje kon trekken.
Want op een hooghartige manier de rekening blijven doorsturen naar buurman, gaat niet langer op. Al had het natuurlijk ook gekund, dat al die onwettelijk verkregen diploma’s nietig werden verklaard. Geen ingangsexamen afgelegd zoals wettelijk voorzien? Den bak in wegens het ionwettlijk uitoefenen van de Geneeskunde.
Daar hoeft niet eens over te worden ‘gebateerd’. Toepassing van de Wet en al die onwettelijke RIZIV-tussenkomsten terug eisen.
Voor veel kleine feiten werden tijdens de Remressie veel Vlaamse idealosten tegen de miir gezet of gebroodroofd. Omdat zij, zogezegd, de Staatsinstellingen hadden ondermijnd.
Maar als ier iemand een doorgedreven kennis heeft van mijnen ondermijnen, dan is het wel de Waalse belgicist.
Maar allez, laat de doden de doden begraven, als de resterende levenden ons nu maar niet opvreten met huid en haar.
*
(Get) Digitalia
*
*

Geen opmerkingen: