zondag 12 juni 2016

3456

.
*
*
*

*
Die stad (Petra, Raqmu in de oorspronkelijke taal), kende een bloeiende en rijke beschaving van in vrede levende volksstammen, toen een van dezen, in 169 voor X, de leiding nam van het hele gebied, met Hoofdstad Petra, verborgen in de bergen. Dat duurde tot deze stad in 106 na X door de Romeinen werd veroverd en werd gelijktijdig met het Romeinse Rijk, gekerstend. Het was de tijd der Perzische Sassaniden, waar vandaan in de Europese volksmond het woord ‘Assasin’, moordernaar. In 551 na X werd de stad niet alleen door andere volksstammen heroverd, maar gelijktijdig door een enorme aardbeving van de kaart geveegd. Toen stopte meteen de handelsroute die hen rijk (en aantrekkelijk) had gemaakt van voornamelijk wierook & myrhe uit het Verre Oosten naar de Griekse en de Romeinse hoofdsteden. De Moabieten, een volksstam die voorkomt in de Joodse Bijbel, waren daar een van. De 3 Koningen die door de ster te volgen, de nieuwe geboren Koning der Joden in Bethlehem gingen opzoeken, kwamen op hun kamelen waarschijnlijk van daar. Ik zie het Félix Timmermans al denken, in ‘Waar de Sterre bleef stille staan’.
In 632 na X viel dan het doek over wat toen nog restte van deze oude beschaving, want ze viel als een der eersten ten offer aan de Islamitische veroveringsoorlog, die pas eindige in 1917 na de nederlaag der Ottomanen, bondgenoten van de Duitsers, in WO I.
Jordanië dus, na bijna 1300 jaar Moslim Overheersing. Het land, eerder vriend dan vijand van Israël, leent zijn naam aan de Jordaan, de rivier in het Bijbelse H. Land. Op de kaart van het Midden-Oosten ligt het trouwens als een beschermende arm over de rug van Israël.
En daar is National Geography in de weer om nog maar eens een stuk erfgoed der Mensheid aan de oppervlakte te brengen. Het biedt mij de gelegenheid om nog maar eens de jojo der Geschiedenis te belichten: van de rijkdom brengende handel tussen de volkeren, over de Assasijnen en de Moslim terroristen die op de loer liggen om ook Petra het lot te doen ondergaan van Palmyra als voorafbeelding voor wat onze steden te wachten staat.
*
*
GEPLUKT BIJ
*
*
Nieuw monument bij wereldwonder Petra ontdekt
*
Onder het zand van de historische Petra-site in Jordanië is een gigantisch monument ontdekt. Het gaat om een groot platform van 56 meter op 49 meter.
De wetenschappers gebruikten satellietbeelden en drones bij hun ontdekking, zo stelt de studie. Op het platform was een ander platform geplaveid met tegels. Aan de ene kant stonden zuilen en aan de oostelijke kant was een grote trap. Er stond ook een klein gebouw op van 8,5 bij 8,5 meter.
Aardewerk dat in de buurt is gevonden suggereert dat het bouwwerk meer dan 2.150 jaar oud is. Wellicht had het een ceremoniële functie. ‘Voor zover ik weet hebben we zoiets nog niet in Petra’, zegt archeoloog Christopher Tuttle.
Verborgen
De wetenschappers wijzen erop dat de structuur nabij het stadscentrum is gelegen, maar het ligt verborgen en is moeilijk te bereiken. Al jaren vermoeden archeologen dat daar iets ligt, maar het was nog niet beschreven.
Petra was wellicht sinds 312 voor Christus de hoofdstad van de Nabateeërs, een stam die rijk werd door handel met de Grieken en de Perzen. De stad is gelegen in een kloof in de heuvels en is gedeeltelijk uit de rotsen uitgehakt. In de zevende eeuw na Christus werd de stad verlaten.
*
*
Hoe de verovering van het Westen door de Islam tegen gaan? Onze Overheid, de spreekwoordelijke Verlichte Grote Verstanden, wil dat niet, en hoe zouden wij, de gewone burgers, hun legers van vrouwen met dikke buiken moeten bevechten?
Ik heb de rijkdom van Jordanië geschetst in 632 na X, toen men daar onder de knoet van de Islam kwam, omdat men er weliswaar zodanig in vrede wilde leven, dat er geen tijd was voor verzet. Met als gevolg, dat de kamelen karavanen er weg bleven, en de rijkdom brengende handel verder over zee verliep. Met een brede boog om de Moabitische Beschaving heen.
Hoe lang duurt het nog voor men inziet dat de Islam geen Vrede brengt, maar de Dood?
Belangrijk:
Dat in dit verhaal ook de geromantiseerde Lawrence of Arabia opduikt, is geen toeval. Het illustreert alleen maar het toenmalig Brits imperialisme om samen met de Saoudi’s de Turken te weerstaan. Abdoellah, zoon van Hoessein, de sjarif van Mekka, erfgenaam in rechte lijn van De Profeet, werd in 1923 beloofd dat die ook Koning van Jordanië zou mogen worden, wat de Britten achteraf schromelijk vergaten na te leven. Mekka (en de Islam) was toen een onbeduidend machteloos vliegenscheetje op de landkaart.
Zo ziet U maar dat er niets nieuws is op de aardkloot. En dat zelfs een mug een olifant kan worden.
*
(Get) Digitalia
*
*

Geen opmerkingen: