maandag 18 juli 2016

3519



5/846 * - Notities van voor de reus begon  : Ghelamco/Gent & Optima – Jeugdherinneringen -.
*
DEEL 1
Zondag 17 juli 2016
Zon 5u49-21u48
H Fredegand
*
3519 - DIE HET KLEINE NIET BEGEERT IS HET GROTE NIET WEERD   
*

NOUS NOUS CONNONS….
*

*
In de vroege morgen van zaterdag 2 Juli 2016, binst dat ’t Vrouwtje bedrijvig heen weer liep om onze vaderlandse vakantiereis te regelen, zat ik - om nergens in de weg te lopen - te bladderen in het Grote Boek der Dagelijkse Gebeurtenissen. En stel U voor wie daar aan bod kwam? Dat moest inderdaad meteen opgenomen worden in mijn persoonlijk archief! Want daar liep niemand minder dan de zoon van de Oud-Burgemeester Florent Gheysens, van St Jan-bij-Ieper. Een oude bekende dus, die ik bij deze – in het hiernamaals - hartelijk begroet. Zijn rug en achterhoofd, uitstijgend hoog boven de koppen der Gelovigen in de zondagse Hoogmis, vooraan in ons kerkje, is een beeld dat op mijn netvlies is gebrand. De man was een figuur met leiderstalent om naar op te kijken!
Persoonlijk heb ik aan hem de beste herinneringen, wat minder het geval zou zijn met mijn oudere broer, die toen, halfweg de jaren ’60, politiek dacht belangrijk te moeten zijn. Via via had die vernomen, dat de on-aantastbare Burgervader de Gemeentelijke  werklieden de toegang van zijn afgelegen hofstede had laten uitvoeren, wat natuurlijk, waar of niet, een ferme verkiezingsstunt was. Broer geraakte op die manier in de Gemeentepolitiek verzeild, tot gelukkig de fusie met ’t Stad Ieper hem de weg afsneed. Van de doden geen kwaad woord, hé….
*
Ja Ja, de appel valt nooit ver van de boom. Dat stelde ik later ook vast in de clientèle van ondernemers, waar Ghelamco toen ook al opdook, autoritair net als zijn, een ferme boomlange boer met een tikkeltje méér gezond verstand dan normaal.
Paul Gheysens is echt een gedroomde speelkameraad voor de 2de Sympathiekste Burgemeester ter Wereld, in een wereld waar opwindend ondernemen en meeprofiteren van kaviaar en champagne echt gezellig samengaan.
Dat de Gheysens het heden ten dage moesten hebben van de Socialisten, is gewoon een teken des tijds, waar ondernemen en er terzelfdertijd van mee profiteren de kroon spant. Of moet ik eerder zeggen, met een zijdelingse blik op het Gentse Stadsbestuur, dat het heel normaal geworden is, dat gewiekste dieven elkaar wederzijds be-dieven? Zijn we niet op de wereld om mekaar te helpen, niewaar? Vooral als het met andermans geld gaat….
*
*

*
GEPLUKT BIJ

*
Van Ghelamco tot Optima: "Gent is erger dan Charleroi"
In de nasleep van het faillissement van Optima Bank valt er haast elke dag een nieuw lijk uit de kast. De verwevenheid tussen de politiek, administratie en zakenlui is ongezond, dat ziet een blinde, maar harde bewijzen van corruptie zijn er voorlopig niet. Bonne chance voor de onderzoekscommissie en het gerecht. De smoking guns zijn goed verstopt. Eén ding is zeker: de 'ruimte' waar alle protagonisten elkaar bij voorkeur ontmoetten, was de Gentse immomarkt. "Vastgoedprojecten worden er bedisseld in achterkamertjes. Zelfs in Charleroi is zoiets niet meer mogelijk", zegt Marc Dubois, architect en docent aan de KU Leuven.
Het architectenbureau dat in Gent en onmiddellijke omstreken met de grootste brokken gaat lopen, is dat van John Bontinck, telg uit de gelijknamige architectendynastie en ontwerper van onder meer de veelbesproken Ghelamco Arena. Het 4,5 kilo zware en 900 bladzijden tellende boek 'Bontinck, Architecture en Engineering' illustreert volgens Marc Dubois perfect de "pretentieuze gulzigheid van het bevoorrechte ontwerpersbureau". Niet strafbaar, maar wel hoogst opmerkelijk: het voorwoord is geschreven door Daniël Termont (sp.a). "De Gentse burgervader krijgt zelf ook een full page-foto in het boek", aldus Dubois.

"Voor Termont is de Ghelamco Arena het 'voorlopig orgelpunt van de synergie tussen het bureau Bontinck en de stad Gent'. De intieme band tussen beleid en ontwikkelaars wordt niet eens meer verdonkeremaand, maar bejubeld. Het stadion kwam tot stand zonder wedstrijdformule, hoewel er veel overheidsgeld in geïnvesteerd werd. Op welke basis de architectenkeuze werd bepaald, is meer dan mistig. Eerst zou Optima Group van Jeroen Piqueur het stadion gebouwd hebben, maar toen die toch niet de nodige centen bij elkaar kreeg, kwam Paul Gheysens van Ghelamco op het toneel. Bontinck bleef als architect."
*

*
*
Net als de toenmalige Secretaris van Sint-Jan met een kunstgreep  in zijn kasregister voor de Burgemeester – al dan niet met terugwerkende kracht – de schijn redde, zo zal de Gentse Rechtbank, zowel in Eerste Aanleg als in Beroep, de schijn redden voor de ongelukkige betrapte Rode medebroeders.
Vergeet daarbij absoluut niet, dat het dezelfde Magistratuur is, die in 2004 het Vlaams Blok veroordeelde voor ‘racisme‘ in hun verkiezingsdrukwerk. Dat deze Dames en Heren intussen door de gebeurtenissen inzake racisme zijn achterhaald, doet er even niet aan toe. Want dra zullen zij inzake de Heilige Oorlog der Islammerij tegen ons, kleur moeten bekennen. Mee onderdrukken met de Veroveraars, of net als wij allemaal, onderdrukt worden.
Maar we kunnen met z’n allen het tij doen keren bij de volgende Verkiezingen. Al vliegt de leugen nog zo snel, de Waarheid achterhaalt hem wel.

*

*


Geen opmerkingen: