maandag 25 juli 2016

3545



5/792 * - Eerste 100% Sobere Lezers-Maaltijd – Santa Cristina & Dag des Heren - Praatpalen: Si or No –
Deel 1
*
Zondag 24 juli 2016
Zon 5u58-21u39
Z Kristina van Brustem
*
3545 - DE SOBERE MAALTIJD OP HET FEEST VAN DE H. CRISTINA     
*

*

*
Voor de meeste mensen die elders wonen dan in Bolsena (Italië) is die Cristina maar een verre herinnering aan wat we vroeger ‘De Gemeenschap van Alle Heiligen’ noemden. Die zal er nu nog wel altijd zijn (want ze zijn in alle eeuwen der eeuwen), ingebeeld of niet, maar het staat niet progressief genoeg om daar nog aan terug te denken. Zelfs de voorbeelden die hun levens ooit voor de mensheid geweest zijn, tellen – voorlopig - niet meer mee.
Naast de reputatie als ‘Stad van de Bloedende Hostie’, had Bolsena reeds sinds de Laat-Romeinse Tijd, in de vroegste jaren van het Christendom, de H. Cristina, Maagd & Martelares. Ze was een kind van nog geen 13 jaar, die op alle manieren door haar heidense vader ‘gepest’ werd om haar Geloof af te zweren. Tot de dood door onthoofding er op volgde; mooi uitgebeeld in levende taferelen langs de kant van de weg.  Ze ligt al eeuwen opgebaard in de onderaardse crypte, onder de Basiliek, juist voor de toegang tot de plaatselijke catacomben die heel het stadje ondermijnen. Al even lang versieren de inwoners, jong en oud, de hoofdstraten met verse bloementapijten. Die bloemblaadjes zijn ze voordien met man en macht gaan plukken op de heuvels in de wijde omgeving. Na de plechtige bisschoppelijke avondmis, wordt het Allerhoogste dan in processie rondgedragen, waar de Bisschop als eerste het frisse bloementapijt betreedt, waar aan weerskanten de bevolking biddend zit te knielen. Of moet ik, uit eerbied voor hun overtuiging, eerder zeggen.. knielend zit te bidden.
Bijgeloof of devotie, U zegt het maar. Maar Bolsena leeft grotendeels van deze devotie….
Maar wat ik wèl weet, is dat De Dag des Heren in heel Italië en in het Italiaans taalgebied verspreid over de hele wereld, de 7de dag der week, de Christelijke ‘Rustdag’, Domenica, De Dag des Heren, is blijven noemen. En dat zal zo wel blijven in alle eeuwen der eeuwen. Amen.
Voilà. De titel zei het al: dit is een sobere lezers-maaltijd, want volgens de Progressieve Leer  kreeg U niets op Uw bord: hierboven stond in dit stukje niets van enige betekenis.
*
*

*
GEPLUKT BIJ TV-Vlaanderen
*
Het Paaltjesverhaal
*
De welbekende oranje praatpalen langs de autostraden zullen dus verdwijnen. Het onderhoud (€ 7510 per jaar en per paal) kost teveel, nu iedereen toch minstens één GSM heeft. Het mag U misschien verwonderen dat zoiets gebeurt, mij verwondert het eerder dat het zolang heeft geduurd.
‘Clou’ vn de zaak: die noodpalen verdwijnen alleen in Vlaanderen. In Wallonië blijven die voorlopig staan, want het contract werd pas ‘onlangs’ voor 4 jaar vernieuwd.
Einde verhaal, al verwondert mij die recente ‘vernieuwing’. Of zou het eerder het bewijs zijn, dat de doornsee Waal beneden de taal, armoe en stakersgrens, geen geld heeft om GSM’s te kopen? De ‘contractant’ is toch nooit geen vriend van de Minister van Infrastructuur daar?
Of durft men niet, uit schrik voor de syndicaten die desnoods het hele land lam leggen (denk aan de stokers op de geëlecticeerde spoorlijnen) voor het behoud van die arbeidsplaatsen?
Only in Belgium, weet U nog?  
*
Ik weet niet of U het gemerkt heeft, maar door het verdwijnen van die praatpaaltjes, kreeg U ook een blanco hoofdgerecht….
*

*
*
Omdat niemand met lege maag van tafel zou gaan, als nagerecht nog een kleine knuppel in een groot hoenderhok.
Plaats van het hoenderhok-gebeuren: de snelwegen. De stok: de daar voorkomende ‘pechstroken’, ofte de rijbanen voor pechthebbers en pechbestrijders.
Wel, in het Land der Macaroni-Vreters bestaan pechstroken niet. Alle beschikbare ruimte wordt nuttig ingenomen, maar om de 500 meter is er een uitwijkruimte voordien. Uitgerust uiteraard met alle ‘nuttige voorzieningen’.
Kunt U zich voorstellen, hoe de hulpdiensten daar razend snel ter plaatse zijn? Dat het wegverkeer ondertussen grotendeels gewoon kan doorgaan? Dat pechhebbers zich al eens kunnen laten uitbollen (of geduwd worden) tot op zo’n veilige haven? Kilometer files door weer eens een ongeval zijn dus zo goed als uitgesloten. Daar is alleen de waanzinnige stroom toeristen in het hoogseizoen verantwoordelijk voor.
Wèg de nog altijd totaal verboden ‘pechstrook’, en dus ook wèg de illusie van de lezer, die gehoopt had, spijts alles, van tenminste nog een dessertje op zijn leeg bord te krijgen….
Maar wat had U gedacht, nu al onze Excellenties in een nachtelijke vergadering al hun poeder verschoten hebben. De Grote Uittocht immers is ingezet.
Maar niet voor Digitalia, want die is al lang ter plaatse waar zij willen naartoe komen….
*

*



Geen opmerkingen: