zaterdag 27 augustus 2016

3627




6/1220 * - Marc Coucke tegenover de Amerikaanse cowboys is zo geen zacht gekookt eitje als Jo en Pol -
.
Deel 1
***
Zaterdag 27 augustus
Zon 6u49-20u38
H Monica, patrones v/d moeders
*
3627 - DE LEGENDARISCHE MARC COUCKE GAAT HET LEGENDARISCHE L&H TOCH NOOIT ACHTERNA   
*

Baanbrekend Ondernemen….
*
*
Als het van de Vaderlandsche Leugenpers afhingt: dan (liever vandaag dan morgen) Jeroen Optima als poenschepper dan dat Coucke-Beest. Eerstgenoemde, dat is pas een man naar hun hart! Helemaal in de stijl van Steve Gratis, de succesvolle kanaalduiker.
Deze aanpak is een klein truckje uit de hoerenbuurt die maar al te dikwijls wordt gebruikt om een slachtoffer in de alkoof mee te trekken.
In ons West-Vlaams taaleigen noemen we zoiets: iemand lijk een kieken tot op het vel pluimen.
Bij Lernaut & Hauspie, de door Amerika bestolen uitvinders van de Taal-industriële Revolutie zagen we reeds dat de West- Vlamingen bij die Amerikaanse hoerenmeesters, hun Meesters hadden gevonden. Dat die koewachters stom waren, wisten we al lang. Maar zò stom dat niemand daar de authentieke Coburger Boekhoudwetten zou kennen, dat is niet meer normaal. Dat is niet eens meer stom zijn, maar puur banditisme.
Nu wordt geprobeerd diezelfde lepe truc herhaald te worden voor weer een West-Vlaming die op het punt staat de wereld te veroveren. Een ‘toets’ en geen Toots met mondharmonica die deze keer zoals het Spaanse graan wel de storm zal doorstaan..
En waar is de Media er als de kippen bij, om voor het gepluimd kieken het vuur op te stoken.
Ondergetekende, als (bescheiden) boekhoud-expert met een 45-jarige loopbaan in het harde zalenleven, die het allemaal van zeer dichtbij heeft meegemaakt, ziet zich dan ook verplicht dit volksverraad staalhard aan de schandpaal te nagelen.
Als achtergrond van het gebeuren deze technische uitleg:
De Angelsaksische Boekhoudwetten staan gewoon eeuwen en eeuwen achter bij de onze, die van de Vlaamse boertjes.
En daar gaan we dus. Sedert het verplicht openbaar maken van de ‘Jaarrekening’ ergens zo’n 35-40 jaar geleden, werd, naast het openbaar maken, viel niet alleen een bindend verklaarde uniforme voorstelling te respecteren die de grootste analfabeet (waaronder de Vakbonden) wegwijs moest maken, naast het blootleggen van de meest intieme en geheime bedrijfsgeheimen.  Lees:  o.a. de loongegevens der Directie tegenover die der werknemers kenbaar te maken. Loonmassa tegenover loonmassa… Die, mochten, zoals voorzien in de instructies, maximaal 5 op 1 bedragen. Ook het omzetcijfer, het paradepaardje van ieder bloeiend bedrijf, moest uitvoerig worden toegelicht. Zo wisten de Syndicaten perfect hoe ze ter gelegener tijd elk varkentje apart moesten wassen. Daar deze gangsters zelf niet eens rechtspersoonlijkheid hadden, wisten ze daarbij natuurlijk hun eigen varkentjes goed te beschermen. De zakenwereld stak dus gewoonlijk, waar mogelijk,  een tandje bij…. Of legde er anders het loodje bij neer.
Enfin, die Boekhoudwet, tot stand gekomen onder druk van bepaalde ‘lobbyisten’, stond op straffe van zware boetes, volledige transparantie voor.
In de fameuze voor eenieder ter inzage evenzo verplichte ‘toelichting’, diende ook (zogezegd ten gerieve van belang-stellenden?) zoveel mogelijk inzage gegeven te geven over de vooruitzichten van elk bedrijf. Welke goed omschreven belangrijke contrasten/verwezenlijkingen stonden er op het programma? Enzoverder, en zo meer. Naar ieders godsvrucht en vermogen.
En daar komt de syndicale aap uit de mouw. Vaste en solide verwachtingen (een zeer persoonlijke appreciatie!) dienden voor de aandachtige lezer, onder de rubriek pro forma OrdeRekeningen dus reeds als gerealiseerd vermeld te worden. Met daaraan automatisch gekoppeld de tegenpost, ook als orderrekening, op het Passiva Waaruit moest blijken dat de verwachtingen nog geen zekerheden waren.
Voilà, het publiek was dus in eer en geweten voorgelicht, over het voorbije jaar, maar ook over de komende vooruitzichten. Het zakenleven werd dus verplicht zich als goed huisvader te gedragen.
En wat doet een waarnemer met slechte bedoelingen?
Juist. Wat de Waal Street Journal deed met L&H, en wat de overnemer van Coucke nu ook probeert te doen. Zijnde, ‘Meester, Meester, er staat iets op het Actief geboekt dat er nog niet is. Dus: valse balansen….
Hier geeft het pas aan, te vermelden dat de boekhoudregels voor confraters met minder goede bedoelingen, een oceaan van mogelijkheden te bieden zeer gesofistikeerde zijsprongetjes te maken. Zo zouden onbetaalde facturen (voor teruggezonden leveringen) wel eens ‘gerealiseerd’ kunnen worden, door een tegenboeking via de rekening ‘Voorraden’. Knap gezien: de cliëntenrekening is aangezuiverd, en de voorraadrekening stemt overeen met de werkelijkheid. Maar de geboekte omzet blijft ongewijzigd.
Enfin, dat zijn allemaal kunstgrepen, die bij Optima beter thuishoren dan bij Marc coucke….
*


GEPLUKT BIJ

*
Marc Coucke beschuldigd van omzetfraude
*
Er hangt Marc Coucke en de andere aandeelhouders van Omega Pharma een claim van 250 miljoen euro boven het hoofd. Omega Pharma zou jaren de verkoopcijfers opgesmukt hebben door onverkochte producten mee op te nemen in de boekhouding.
Overnemer Perrigo schuwt geen inspanning om bij Omega Pharma fraude te bewijzen. Speurders ondervragen het personeel en kijken hun computers in. Een Nederlandse rechter is gevraagd om Waterland, de mede-aandeelhouder van Coucke in Omega Pharma, te dwingen 75 miljoen euro klaar te houden om die te betalen bij een eventuele schadeclaim. In totaal zou Perrigo een claim van 250 miljoen euro willen indienen tegen Omega Pharma.
Het gaat onder meer om een regeling die het bedrijf had voor niet verkochte producten. Apothekers konden daarbij alles terugsturen wat ze hadden afgenomen, maar Omega Pharma boekte de hele levering als een vaststaand inkomen. Vraag is wie ervan wist. In de omgeving van Omega Pharma is te horen dat het bedrijf zijn boekhouding al vele jaren met die methode voerde, maar volgens een insider nam het belang ervan jaar na jaar toe.
Volgens een specialist vormt de regeling een inbreuk op de boekhoudregels, en dat is ook de overtuiging van Perrigo. De overnemer ziet dit als de reden waarom het veel te veel heeft betaald voor Couckes bedrijf, en wil zo een stuk recupereren. De kans is groot dat het tot een reeks jarenlange procedureslagen voor de rechtbank komt.
*


*
Gelukkig voor de Marc, heeft die betere experten gehad dan Jo en Pol. Want die kregen op het laatst onder invloed van BACOB het latere Dexia, de Waalse Bodson-stommeling als totaal onbekende PDG (nu zou men zeggen CEO (Chief Executive Officer) opgedrongen, die geen jota wist over Handelswetten of faillissementswetten, en tot twee keer toe voor de Handelsrechter in Ieper, zijn huiswerk diende te herpakken. Met het gekende gevolg.
De Vaderlandsche Leugenpers zou er dus beter aandoen, vooraleer ze nog iets dommer beginnen te schrijven, om Beroeps Federatie der Beëdigde Boekhoud-Experts te raadplegen.
En al ben ik de laatste om Lernaut & Hauspie te verdedigen, ik zal blijven de waarheid uitdragen. In de hoop hen en hun vele kleine aandeelhouders uit de Westhoek gerechtigheid te bevechten.
Stel U maar eens voor welk onmetelijk fortuin inzake wereldwijde ‘speechtechnologie’ hen werd ontstolen. Minstens even belangrijk als het gehele wereld wijde web Internet. Ga de toepassingen maar eens na: van de wieg tot het graf beheerst de taaltechnologie  elk mensenleven.
En het is nog waar op de koop toe: zowel Jo als Pol reikten inzake vechtlust niet eens aan de hielen van onze Marc.
PS
Ondergetekende heeft geen enkel band, maar dan ook geen enkele met de drie genoemde personaliteiten. Wel doe ik voor ieder van hen tot driemaal toe mijn hoed af! Want onze geliefde West-Vlaamse moedertoale, dat schept een eeuwigdurende band.
*

*

Geen opmerkingen: