zaterdag 27 augustus 2016

3628



4/568 * - In St Lambrechts Woluwe Arabisch in het onderwijs -
.
Deel 2
***
Zaterdag 27 augustus
Zon 6u49-20u38
H Monica, patrones v/d moeders
*
3628 - ALS DE STRIJD OP SCHOOL BEGINT, ISD DAT DAN OOK EEN SCHOOLSTRJD? 

*

Inderdaad, echt Koninklijk…
*
*
Voelt U, net als ik, iets aan uw elleboog?
Heb ik nog onthouden uit de schoolstrijd van begin de jaren ’60, toen onze schoioljuffrouwen naar het Beursplein trollen, om er in groep te roepen ‘Weg met Collard’… Zelf stond ik daar op de trappen mee te schreeuwen in de menigte. En daar leerde ik ook veel over ‘de Ziel van het Kind’ – en over ‘Wie de Jeugd bezit, bezit de toekomst’’.
Zoveel jaren later leven we nu met deze jeugd van toen. Zonder God noch Gebod. Het Katholiek Onderwijs is verworden tot het Vrij Onderwijs, Het Algemeen Onderwijs dus, allemaal met ‘leken’ leerkrachten, want ze ‘doen et’ allemaal door hetzelfde gat. Eerwaarde Heren, en Eerwaarde Zusters? Die zijn uitgestorven. Of uitgeweken. De SD zullen het wel op hun eentje rooien. En doen wat ze willen. Zelfs met goedkeuring van de laatste overlevende Kerkelijke Hovaardigheidsbekleders.
Maar de boer, hij ploegde voort.
De Legers kwam, het Arabisch werd de voertaal van op school, maar de boer, hij ploegde voort. Want morgen moest er een nieuwe oogst komen.
*


GEPLUKT BIJ

*
Voor het eerst in België Arabische les op school
*
Arabische les op school. In Vlaanderen mag het in theorie, maar komt het nog nergens voor. In het Franstalig onderwijs tot nu toe ook niet, al brengt het Koninklijk Atheneum van Sint-Lambrechts-Woluwe daar nu verandering in. Het biedt vanaf dit schooljaar als eerste in België Arabisch aan. Dat meldt de krant La Dernière Heure.
Vijfdejaars die de studierichting talen volgen, krijgen de mogelijkheid om het vak te kiezen. Directeur Massimo Caruso geeft aan dat het Arabisch de op drie na meest gesproken taal in ons land is en dat in de hoofdstad bijna 350.000 inwoners er een band mee hebben.

Caruso benadrukt dat hij zijn leerlingen zo wil vormen tot burgers die openstaan voor andere culturen en wijst op het verschil tussen taal en religie. Het Koninklijk Atheneum heeft alvast een leerkracht die het vak zou kunnen geven. Maar om de lessen van start te laten gaan, moeten er op 1 oktober minstens acht leerlingen voor hebben gekozen. Voorlopig staat de teller op twee definitieve inschrijvingen en lieten zeven leerlingen weten interesse te hebben.
*

*
En de waanzin van onze op stapel staande ondergang zal nooit eindigen, tenzij wel zonder verder tijdverlies via de stembus kiezen voor de spreekwoordelijk beste aller verdedigingssystemen.
We moeten terug naar een tijdperk waar er geen plaats is voor ‘voorlopige’ Rechterlijke Vonnissen, zoals de TV ons probeert wijs te maken als het gaat over het teniet doen van het nicab-verbod op de Franse stranden.
Het begin met de letter ‘A’ van Allah, en het eindigt met de letter ‘Z’ van grafzerk. Allemaal onder de grond, met het hoofd naar Mekka. Onder een zerk met Arabische spaghetti-slierten.
In hun al bijna 1.000 jaar oude graf, zullen onze voorouders, de Kruisvaarders, liggen trillen van ingehouden woede.
Niet iedereen elke dag een snede brood en een slok wijn, heden ons dagelijks brood zoals in de Kerk, maar iedereen elke dag een machete, een kapmes of een rijzweep. De ‘Beschaving’ van de Dood, ipv die van het Leven….
*

*

Geen opmerkingen: