zondag 4 september 2016

3655



7/1220 * - Gosslies II
.
DEEL 2
***
Zondag 4 september
Zon 7u01-20u20
H Rosalia
*
3655 - CATERPILLAR WERD ONVERWACHT EN DUS VANZELFSPREKEND OOK ONVERDOOFD AFGESLACHT
*
Le cigale et la fourmie

Is dat Paul Magniette’s toekomstverwachtinge?
*
*
Sorry, mensen. In het verhaal van Caterpillar miste ik de naam van Martinez, de Spaanse voetbaltrainer die de wereld ons benijdt. Was even met m’n gedachten bij Les Diables Rouges/De Rode Poenscheppers en hun zielige afgang bij de laatste Wereld Kampioenschappen die Marc Willemits (Waal, PS) de kop hebben gekost. En La Belgique Rouge stond daar nochtans, fier als een gieter, op het veld van eer, met de duurste spelersploeg ter wereld. Dat ‘afgaan’ duurde trouwens niet lang. Er werd alleen een tandje bij gestoken door ‘n nog duurdere aanpak. Het resultaat is er dan ook naar…
Begrijpt U waarom ik even het Noorden kwijt was? Die Waalse arrogantie trekt ook zo drommels goed op elkaar. En met graafmachines weet men maar nooit waar er weer gaan graven gemaakt worden. Want wie graven maakt voor een ander, valt er dikwijls zelf in…. Da’s ook just, hé!!!
De kranten? Die zijn over het hele drama van ‘Gosselies’ nog aan het bekomen van de klap en zullen het ganse weekeind gebruiken om de violen te stemmen en om te zien of ze al-dan-niet de schuld bij de NV-A zullen kunnen leggen. Uitzondering op de regel van samenzwering is de VRT die in diverse opiniestukken deze keer kort op de bal speelt. Of is het eerder de leiding neemt? De toon zet? Heb zelf drie keer mijn ogen moeten uitwrijven, om zeker te zijn over de exacte herkomst van onderstaand artikel .
De reden voor deze hun bijna volmaakte analyse, die zeer dicht aanleunt bij de perfecte objectiviteit. Joost mag het weten. Perfecte timing ook. Weinig lezers door het zonnige lange weekeind, en misschien wel het besef dat Links op een punt aangekomen is, waar het geen zin meer heeft het licht van de zon te loochenen.
Vooraleer verder te gaan met de lezing van dat VRT-artikel hieronder, wordt aangeraden eerst bij
de enige juiste vaststellingen te lezen. Daar staat in voorname bewoordingen geschreven wat hier heel wat hondsbrutaler had kunnen staan. Over ‘Pour les Wallons la même chose’ – Over de reputatie van het gevangen nemen (gijzelnemen?) door pakbonds-gangsters van vervelende directieleden – enz.
Zo zagen we gisteren op VTM, naast de zware beveiliging voor een Engelstalige toespraak, de reactie bij de getroffen werknemers (PS) die het godgeklaagd vonden na 37 jaar op straat te staan. Al sprak hij (PS) wel via de radde tong van zijn verontwaardigde ega (PS). Een ander (ook PS) klaagde, dat hij na een vorig ontslag, nu dagelijks 50 km heen en 50 km terug, juist geteld, samen 100 km, moest reizen naar zijn nieuwe job.
Ik zou ze niet graag aan mijn tafel willen, die vele tienduizenden  Vlaamse werknemers die heen en terug van hun job wel het dubbele doen. Zonder klagen. Maar integendeel, met veel goesting optrekken.
Ach, waarom verdient die stervende konings-stad die Vlamingen-hater van een Magnette (PS) als burgemeester.
*


GEPLUKT BIJ

*
Waarom moet Caterpillar in Gosselies sluiten?
De aangekondigde sluiting van de Caterpillar-vestiging in Gosselies veroorzaakt heel wat ophef in het zuiden van het land. Volgens de directie is de sluiting noodzakelijk omdat de vraag daalt, maar de vakbonden zien geen economische logica.
Het hing al even in de lucht en vanochtend werden de woorden dan ook uitgesproken op een bijzondere ondernemingsraad: de Caterpillar-vestiging in Gosselies zal sluiten, de 2.200 medewerkers verliezen hun job.
In een verklaring wijst de directie vooral naar de overproductie binnen de Europese markt, waar Gosselies vooral voor werkt. De vraag naar grote machines daalt en dus moet ook de productiecapaciteit inkrimpen, zo klinkt het. Bovendien maakte het bedrijf vorig jaar als groep voor het vierde jaar op rij verlies, zo blijkt. En dus moest er worden bespaard.
Dat de keuze op Gosselies viel, heeft drie redenen, zegt Mark Thompson, de financieel directeur van de groep Caterpillar. Zo is de site erg groot, wat hoge kosten met zich meebrengt. Er is ook sprake van overcapaciteit, en Caterpillar kan de machines die er gebouwd worden, elders goedkoper produceren en zonder dat daar heel zware investeringen tegenover moeten staan. Door een deel van de productie over te hevelen naar het Franse Grenoble, blijft Caterpillar aanwezig in Europa.
"Omvangrijke investeringen"

De vakbonden reageren "geschokt" op de aankondiging en zijn het niet eens met de visie van de directie. De liberale vakbond CGSLB ziet bijvoorbeeld geen economische logica in de aankondiging. "Er vonden omvangrijke investeringen plaats en er werden engagementen aangegaan. Caterpillar Gosselies is de Europese parel van de groep", luidt het.

Binnen het bedrijf is ook te horen dat er de afgelopen jaren al heel wat toegevingen zijn gedaan, onder meer door meer flexibiliteit te tonen. "Maar niets is ooit voldoende om de arrogantie van de multinationals tegen te gaan", zegt Myriam Delmée van de bediendebond SETCa.

De christelijke vakbond CSC noemt de geplande sluiting in een Twitterbericht "weerzinwekkend". De vakbond "zal strijden opdat de rechten van de werknemers gerespecteerd zouden worden".
Bij de socialistische vakbond FGTB Métal Hainaut-Namur klinkt het dat hij "allereerst aan de zijde van de werknemers en hun gezinnen zal staan in deze moeilijke momenten". Marc Goblet, de algemeen secretaris van het ABVV, die om medische redenen arbeidsongeschikt is, noemt de aankondiging "onzinnig".
"We begrijpen de emotie"
"We weten dat deze aankondiging uiterst pijnlijk is", geeft de financieel directeur toe. "We zijn ons ervan bewust dat ze veel emoties zal losweken bij het personeel, hun gezinnen en de gemeenschap. We begrijpen dat."
Op de persconferentie werd niets gezegd over de termijn waarop de intentieverklaring een definitieve beslissing zou moeten worden. Een vakbondsvrouw zei eerder dat de fabriek zou openblijven tot april 2017.


*
Al dat uitgedeeld staatsmanna is dus buitengesmeten geld geweest. Evenzo al die etentjes en die vele dure snoepreisjes. Om nog maar te zwijgen van de foto’s die ze elkaar gegeven hebben, zoals BDW aan Jeroen De Pikker.
Wanneer gaat iedereen nu eens leren, dat het gevaarlijk is, om samen met Hoge Heren kersen te eten. Binnenlandse gangsters zijn al zo gevaarlijk, wat moet het dan niet zijn met Amerikaanse…
Wat me ook opvalt, is dat de productie naar Grenoble (Frankrijk) wordt overgeheveld. Wat inderdaad logisch is, daar de loonkosten er veel lager liggen.
Als mes in de rug van de EURO-bazen kan deze vaststelling tellen. Maar ‘De Parel van Scharrelroi’ is voorgoed verloren. Nu resten alleen nog de herinneringen en wat meer gescharrel in de Staatsruif…
Want ook bij Spaanse Koningen heeft men aan werken een broertje dood.
PS
Daar heeft de PS goed aan gedaan, om de pijn van de verlatenheid enigszins te milderen met de herinnering aan de roemvolle stichting, zo’n 300 jaar geleden op te cricken. Al zou de optocht van de reizen om dit feest op te vrolijken, beter vervangen had kunnen zijn door een optocht van… dwergen. Omdat die bij voorkeur de nacht en de Zwarte Markt verkiezen om te ‘werken’.
Maar, zoals Johan Cruyff het al wist: “elk nadeel heb se voordeel”. Wat wil zeggen, dat na de sluiting van Caterpillar en de volgende golf armoede, de meeste ‘verrijkers’ het daar wel voor bekeken zullen houden.
*

*

Geen opmerkingen: