zondag 11 september 2016

3674


6/958 * - Komt de ziekenkas nog op tijd om De Sossen het leven te redden? – Calamiteiten voorkomen door de Noodtoestand uit te roepen? -
.
DEEL 1
Zondag 11 september 2016
Zon 7u12-20u05
H Vinciana van Wintershoven
*
11/9 La Diada, Nat. Feestdag Catalonia
3674 - CROMBEZ  IS ALS HULPVERLENER ZEKER NIET FAMEUS MAAR ALS SPOED-ARTS DEUGT HIJ HELEMAAL NIET
*

*
*
Ziekenwagens zijn  in onze moderne maatschappij niet meer weg te denken. Zij redden dan ook, mits gekwalificeerd personeel aan boord, vele mensenlevens.

*
Voor bijdehandse slachtoffers was het springen, of verdrinken en eenmaal in het water dan komt de Brandweer ze wel oppikken. Allemaal in de veronderstelling dat de hulp niet laattijdig opdaagt omdat er weeral eens ‘spontane’ relletjes zijn met moslim-jongeren. Of omdat Noodnummers voor de elfendertigste keer gesaboteerd zijn.
Of hoe moeten we het gelijktijdig uitvallen van diverse ver uiteen liggende Centrales uitleggen? Was die panne misschien een generale oefening om diverse toekomstige calamiteiten te synkroniseren? Ben ik dan de enige om mij te herinneren dat de vijand reeds ‘binnen de poorten’ is, zoals de overleden Arabist Hans Janssen jaren geleden al voor waarschuwde?  
Bij alle calamiteiten is de timing dus echt belangrijk. Maar veel belangrijker nog zou geweest zijn ze te voorkomen. Wat echter in de politiek tot hiertoe niet gebruikelijk is. Want, zeggen de ‘staatsdragende partijen’, de noodtoestand invoeren zoals overal in de omringende landen, zou meebrengen dat we zelf ononderbroken in een soort Guantánamo Bay zouden moeten leven.
Voorkomen is misschien beter dan genezen, al is iemand die uit z’n eigen kerselaar valt zoals Karel Van Miert (SP-a) geen stom ongeval, maar eerder een toegedekt ‘verdacht overlijden’. Heeft U zich al eens afgevraagd, waarom zijn ‘partner’, Carla Galle (SP-a), er een soort Witse niet heeft bijgehaald? De gewapende arm van de Wet zou wonderen hebben kunnen doen. Prachtig scenario voor de TV: de levensloop van de gevallen Rode Ridder, vroeg in het voorjaar in de bloeiende kersentuin. Later in het jaar aan de pluk tot hoog in de kruin. Wie zou op de plaats delict de vingersporen hebben gewist? Werd alles wel ge-dubbelcheckt? Wie had een motief? Had Karel ook nog, lijk Koning Albert die van de rotsen viel, zijn bril op?
Vergeet niet: ook al woonde hij in Het Paleis, in zijn hart was die naast vrouwenloper ook een echte socialist! Die twee zaken zitten daar namelijk in de genen.
Bij calamiteit, moord, ook bij politieke moord, is het niet de partijleider die ter plaatse ‘afstapt’, maar Het Parket. Over politieke moorden krijgen we pas bericht eenmaal de tongen los komen. Of als er langs elkaars rug naar hoger-op wordt getracht.
Enfin, Vader Claes viel nog van veel hoger. Maar Hij kwam op zijn poortjes terecht en sukkelde niet in Het Kanaal. De muziek (en de vrouwtjes) hebben hem gered.
Stevaert viel ook, geveld door een teveel aan naakt vrouwelijk schoon. Maar die viel, letterlijk en figuurlijk, in ’t water… De Dochter van... zal het ook wel overleven. Dat soort katten hebben wel 10 levens.
*

GEPLUKT BIJ
*
"Mijn partij is niét in crisis"
Na een politieke thriller met verwijten over "liegen, bedriegen, belazeren en bedonderen" is sp.a de sjerp in Hasselt kwijt en een perceptieprobleem rijker. Dat er rond rode bestuurders een geurtje van gesjoemel hangt, dat de 'kameraden' vechtend over straat rollen en dat het erop aankomt om postjes te houden. Toch zegt voorzitter John Crombez: "De sp.a is niét in crisis."
Een burgemeester die wordt beticht van belangenvermenging en uiteindelijk opstapt, een andere die een factuur van 28.000 euro afdoet als "'t Is wat het is" en dan nog een Turkse schepen die opstapt omdat ze zich niet vindt in het 'linkse' discours van haar partijvoorzitter. Weinigen in de Wetstraat benijden op dit moment John Crombez. Maar de kopman van de Vlaamse socialisten is de dag na de verloren Hasseltse sjerp geen politieke kater aan te zien. "Ik kán ook niet met een kater opstaan: ik heb een poes, Rosie", grapt Crombez.
U bent wel bijzonder goedgeluimd voor een sp.a-voorzitter die de burgemeesterssjerp van het rode bastion Hasselt uit handen moet geven.
"Dat is lastig en pijnlijk, zéker voor de mensen in kwestie. Maar ik ben voorzitter van een hele partij, ook als er lokaal iets gebeurt waar je weinig impact op hebt. We zijn nu al meer dan een jaar bezig met redelijk wat veranderingen in de partij. En dat zal ook wel één van de redenen zijn waarom er één en ander gebeurt. Ik ben dan ook positief omdat ik nieuwe mensen zie, die het goed doen. Ook in de steden."
Deze week hebt u toch wel de moeilijkste uren als sp.a-voorzitter tot nog toe meegemaakt?

"Och, dat weet ik nog zo niet. Het lastigste daarvan is - nog meer dan het verlies van die sjerp - de impact op menselijk vlak. Hilde (Claes, sinds eergisteren ex-burgemeester van Hasselt, red.) heeft een héél moeilijk jaar achter de rug op veel vlakken. Ik heb al contact met haar sinds vorige zomer. Want er stelde zich een probleem, deels binnen de lokale afdeling maar ook in verband met het bestuur van Hasselt."
*

*
Is er iemand bij de SP-a die al gedacht heeft aan Goedele Liekens? Volgens mij moet die als coach van alle soort zielen in nood, in staat zijn de kop en de top van alle Hoge Sossen-Pieten te redden.
Samanta De Coninck, de blonde kleine Politie-Inspecteuse onder en naast Witse, was (op TV) in een andere serie contact ‘orgasme-therapeute’. Typisch een consulente op niveau van gedreven progressisten. Zelfs bij de Clintons die even leeg klinken als ‘n lege ton, zou die prachtig werk kunnen leveren.
De specialiteit van beide Dames-consulenten moet in dat rode milieu wonderen kunnen doen.

*

*



Geen opmerkingen: