zaterdag 8 oktober 2016

3767




5/726 * - Geert Bourgeois in het Europees College in Brugge – Ons glorierijk volk – Toenadering NV-A en VBN -
.
DEEL 3.
ZATERDAG  8 OKTOBER  2016

H. SIMEON, Z. ELIAS VAN KOKSIJDE, H. PELARGIA
*
3767 - DE OUDE EUROPESE DROOM ALS NIEUW BEGIN VOOR DE 21ste  EEUW

*

*
*
De Geert was meesterlijk. Als ’t goed is, zeggen we dat ook, ook als het over de Nieuwe Vlaamse Arrogantie gaat.
Hieronder vindt U de speech van die Nieuwe Mens Bourgeois in het oude Europa College in Brugge-die-Scone, ter gelegenheid van het nieuwe Academische Jaar.
Waarbij ik gaarne opmerk, dat als iemand de wereld wil verbeteren, dat hij dan best begint met zichzelf. Zijn partij, de NV-A, met in de glansrol daarbij, de Burgemeester van Antwerpen, verdient inderdaad alle lof om in dit apenland de Vlaamse Meerderheid terug op de kaart te hebben gezet. Dat ze daarbij een zeer belangrijk deel moest gaan uitmaken van het Francofone Establishment is daar de prijs voor geweest. Akkoord dat men daarbij geen paard kan beslaan dat loopt. Te meer dat politiek ook de kunst is van geven en nemen.
Dat de hebberige Francofonie dermate verzwakt is, danken we de koekoek. Het is vele jaren te laat. Dat het zonder bloedvergieten is gebeurd, is waarschijnlijk enig in de wereld. Dat danken we niet de koekoek, maar de Lamme Goedzakkerigheid der Vlamingen.
*

*
We kunnen zelfs de Geert volgen in zijn verzuchtingen voor een idealer Europa. Maar dat is nog niet voor morgen. De Europese Hoge Pieten moeten eerst met hun neus op de feiten gedrukt worden. De Vlamingen zouden daarbij volgens de Geert – tussen de lijntjes – zoals in ons glorierijk verleden, een voorname rol kunnen spelen. Maar zoals de droomster-dichteres Alice Nahon 100 jaar geleden al zei: “’t is goed in ’t eigen hert te kijken, s’avonds voor het slapen gaan…”. Daarbij zou de oude leuze ‘Tesaam  vereend in vreugd en nood’ – ‘als ‘d’ene sterft, dan is d’andere ook dood’. Met dat ene grote verschil, dat het in de Vlaamse Ontvoogdingsstrijd, niet gaat om Pietje De dood, maar om de levensvreugde van elke dag.
*


GEPLUKT BIJ
*
Bourgeois: "I want my European Union back"
Redactie - Bron: Belga
*
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft het openingscollege van het nieuwe academiejaar in het Europacollege te Brugge gegeven. Zijn toespraak droeg als titel 'I want my European Union back' en gaf een inkijk van waar hij naartoe wil met de Europese Unie.
Bourgeois opende met "Plus est en vous", een uitspraak van de humanist Lodewijk van Gruuthuuse, waarmee hij verwijst naar Europa dat momenteel door een moeilijke periode gaat. "We hebben een verhaal nodig dat de Europeanen enthousiast maakt. We hebben een 'New Deal' nodig die zorgt voor het einde aan de existentiële crisis van de Europese Unie", aldus Bourgeois. "De Europese Unie moet een gemeenschap zijn van waarden en principes, een haven van hoop en Verlichting, een voorbeeld voor de wereld." De Vlaamse minister-president benadrukte wel de naties en hun gebruiken en gewoonten te respecteren. Zoals vaker verwees hij in die zin ook naar Schotland en Catalonië. Hij ging ook in op de Brexit, waarvan hij hoopt dat het een zachte Brexit wordt waarbij de goede banden blijven.
Bourgeois schoof ook drie prioriteiten naar voor waar de Europese Unie werk van moet maken, namelijk een digitale unie, een energie-unie en een transportunie, maar hij brak ook een lans voor een Economisch Monetaire Unie en een Europees Defensiemechanisme. Aan het slot van zijn betoog had hij het over de migratieproblematiek, en sneerde naar enkele EU-landen die hun deel van de last niet dragen. Bourgeois wil ook dat Europa zwaarder doorweegt in "bevroren conflicten" in de achtertuin van Europa en verwees naar het conflict Israël-Palestina.
De minister-president nam na het college ook nog even de tijd om enkele vragen van studenten te beantwoorden.
*

*

*
De Engel Bewaarders zijn weliswaar uit de tijd, maar het zou kunnen dat er toch ’n paar zijn overgebleven. Hoe legt men anders uit, dat  de NV-Aër en oud kameraad (o gruwel voor Laurette Mitraillette) van de Vlaamse Oostfrontstrijders tegen het Goddeloos Communisme, op de TV-schermen zo goed als openlijk de hand reikt naar Filip DeWinter van het Vlaams Belang?
De weg is nog lang en de tijd dringt. De welvaart is geen Gods Geschenk maar het werk van elke dag.

*

*

Geen opmerkingen: