vrijdag 4 november 2016

3796


.
VRIJDAG 4 NOVEMBER 2016
H. Carolus Borromeo,
H. Emmeri,
Z. Adolf Kolping
*
3796 - ALS GE BRAAF ZIJT EN WEL LEERT, VOLGEND JAAR MISSCHIEN SPRAK D’OUDE


*
Het geschenk

Hij trok het schuifken open,
Het knaapje stond aan zijn zij
En zag het uurwerk liggen:
'Och, Grootvader, geef het mij!'

- 'Ik zal 't u wel eens geven,
Toekomende jaar misschien,
Als gij wel leert en braaf zijt,'
Zei de oude, - 'wij zullen zien.'

'Toekomend jaar!', zei 't knaapje,
'O, Grootvader, maar dan zoudt
Ge lang reeds kunnen dood zijn;
Ge zijt zo ziek en zo oud!'

En de oude stond te peinzen,
Hij dacht: 'het is wel waar!'
En zijn lange vingeren streelden
Des knaapjes krullend haar.

Hij nam het zilvren uurwerk,
En de zware keten er bij,
En lei ze in de gretige handjes:
''t Komt nog van uw vader,' sprak hij.



Vlaams Belang naar rechter om weigering op boekenbeurs
*
Waarom mogen de boeken van Vlaams Belang niet op de boekenbeurs worden verkocht? Die vraag stelde De Morgen-journalist Joël De Ceulaer zich afgelopen weekend. “Regelrechte censuur”, stelde hij. De juridische dienst van het Vlaams Belang meldt intussen bezig te zijn met de voorbereiding van een klachtendossier. Begin volgend jaar wordt de procedure ingeleid voor de rechtbank van eerste aanleg.  
Maandag ging de 80ste editie van de Boekenbeurs van start voor het grote publiek. Voor politiek-journalist De Ceulaer het uitgelezen moment om de organisatie een spiegel voor te houden. De ervaren politiek journalist laakte de jarenlange censuur van het boekenfestival omdat zij de huisuitgeverij van het Vlaams Belang, Uitgevrij Egmont, ostentatief blijft weigeren. Hiermee is het Vlaams Belang de enige partij wiens politici geen werken mogen verkopen op het festival van het geschreven woord. Zo mogen andere politici zoals Kristof Calvo, Peter Mertens en zelfs Abou Jahjah er gretig hun pennenvruchten aan de man brengen.
In tegenstelling tot de Vlaamse boekenbeurs laat de meest prestigieuze boekenbeurs ter wereld, de Frankfurter Buchmesse, wel Vlaams Belang-werken toe. Zo mocht Gerolf Annemans er op 22 oktober nog zijn communautair boek ‘Quid Nunc?’ voorstellen. “Wat in Vlaanderen niet kan, kan in Duitsland dus wel. Daar wordt de lijfspreuk ‘Die gedanken sind frei’ niet alleen uitgesproken, maar ook nageleefd”, reageert Filip De Man van Uitgeverij Egmont. 
In de slipstream van de column reageerde Geert Van den Bossche, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Uitgevers Vereniging (VUV), dat Uitgeverij Egmont geen erkenning – en dus geen standplaats – krijgt “omdat zij niet aanvaard zijn door de algemene vergadering”. Dat Uitgeverij Egmont bij de verschillende erkenningsaanvragen steeds voldeed aan alle statutaire verplichtingen, maar desondanks werd geweigerd, kreeg Van den Bossche niet over de lippen.

We kennen immers de werkelijke reden: Uitgeverij Egmont is de enige uitgeverij die het aandurft om boeken van Vlaams Belang-mandatarissen te publiceren. En dat is uiteraard taboe. “Du choc des idées jaillit la lumière”, maar in de Vlaamse uitgeverswereld blijft men anno 2016 blijkbaar liever in het donker zitten”, aldus De Man, die aankondigt een dossier rond te hebben vanwege discriminatie op basis van politieke overtuiging. De zaak komt wellicht begin volgend jaar al voor.    

Net als in 1917, toen de Vlamingen de hulp moesten inroepen van de Duitse bezetters om eindelijk een eigen Universiteit te krijgen, is het nu de Frankfurter Buchmesse die de bevoegde autoriteiten zal dwingen om gerechtigheid te doen geschieden.
Achteraf, na de oorlog ’14-’18, heeft het Coburger landsbestuur zelfs jarenlang de Hemel bestormd om dat ongedaan te krijgen, maar dat lukte niet.
Het wrange van de zaak is, dat de 1ste Rector van die Universiteit de Socialist Dr. Aug. Vermeylen was. Ja, U leest goed: een socialist van de soort die ze niet meer maken.
‘Conscience leerde zijn volk lezen’ – maar de huidige groen-rode volksmisleiders slaan hen de boeken uit de handen. Zij maken het volk arm en willen het dom houden.
Het valt mij dus weer eens niet op, die zetten alles op de kop. Vroeger was dat de taak van de Baron en de Pastoor. Ja toch?!
En hie, Waarde Heer De Man van Egmont Uitgeverij, denkt Gij gelijk te krijgen, zolang gij stam’lend en bed’lend aan de poort blijft staan?
Heeft U ook bladzijden lange bijlagen gelezen te lande dat het vandaag precies 50 jaar geleden is dat de stad Firenze (Italia), de stad van Dante Alighieri door een geweldige watersnood werd getroffen? Hierbij werden hele paleizen vol Middeleeuwse boeken-fortuinen zogezegd voor altijd vernietigd.  Vandaag bulkt de Italiaanse Pers uit van bijdragen over het  monnikenwerk dat nog altijd bezig is om al die papier-en perkamenten schatten te restaureren.
Zeg mij wat U leest en ik zeg U wie U bent…



Geen opmerkingen: