vrijdag 18 november 2016

3835



.

Vrijdag  18  november 2016
Kerkw. Basiliek St. Petrus en Paulus, H. Odo van Cluny

3835 - GEEN CLASH, MAAR GEEN GROTE CLASH DER GLADIATOREN IS GOED VOOR HET BEEN VAN DE DERDE HOND
Doet deze bles niet denken aan A.H. ?????
*
Het wordt voor de Burgemeesterszetel van de Koekestad Antwerpen dus een partijtje schaduwboksen tussen twee gezworen kameraden van vroeger dagen.
Met waarschijnlijk de Terminator als scheidsrechter….
Kawouter Beke, de schoonmoeder van de gladiatoren, speelt dus een zeer doorzichtig spelletje Russische roulette. Want in ieder geval is hij één van die twee lastposten voorgoed kwijt.
Maar of de derde aan de rand van de ring – nee, zotteke, niet die Ring - die met het bevochten been wel eens zou kunnen staan zwaaien om in het Vlaams Parlement de Vrijheid uit te roepen. Was het trouwens niet met een ezelskaakbeen dat volgens de Bijbel Caïn zijn broer Abel heeft vermoord?
Herinnert U zich ook zo’n moment, toen jaren geleden Coburgia op springen stond, en het Coburger Cenakel overhoop stond doordat tientallen parlementariërs binnenstormden, luidkeels De Vlaamse Leeuw zingend?  Patrick DeWael was toen Kamervoorzitter en had, goed voor het Vaderland, nog net op tijd de deuren kunnen doen sluiten voor hij de zegedronken bestormers gevankelijk liet afvoeren. Een daad waarvoor hij binnenkort zal braden in de Hel.
Tweede keer, goede keer dus. Laat alvast de trompettisten de kelen smeren….
En avant la musique, Heren Volksbedriegers. Klop gerust het stof uit elkaars kop, de gewone Burger kan er maar plezier aan beleven.


Peeters gaat De Wever bekampen in Antwerpen
Roel Wauters, Ann De Boeck, Jeroen Van Horenbeek
*
Kris Peeters wordt de nieuwe lijsttrekker voor CD&V bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Dat bevestigt de partij. Deze voormiddag vindt een persconferentie plaats.
CD&V is al maanden op zoek naar een nieuw boegbeeld om aan de Antwerpse kiezer te presenteren in 2018. Dat wordt dus minister van Werk Kris Peeters.
De vicepremier zou vanuit zijn thuisgemeente Puurs verhuizen naar de havenstad. Dit scenario werd gisterenavond besproken en unaniem goedgekeurd tijdens een vergadering met lokale toppers. De andere kandidaten waren Kamerlid Nahima Lanjri en cultuurschepen Caroline Bastiaens. Peeters had veruit de beste kaarten. Zeker nu de partij voor het eerst in twaalf jaar ongebonden naar de kiezer trekt.   
"We hebben een echte klepper nodig. Iemand die volwaardig tegenover De Wever staat", reageert een Antwerps partijgenoot. Of dat geen zelfmoordmissie is als nieuwkomer in 't Stad? "Peeters mag je nooit onderschatten. Die man heeft de spirit om ervoor te gaan." De keuze voor Peeters lijkt verrassend, maar is niet onlogisch. In zijn thuisgemeente Puurs hebben ze Peeters niet nodig. CD&V heeft daar al decennia een absolute meerderheid. Met Vlaams fractieleider Koen Van den Heuvel hebben ze er hun eigen boegbeeld.
Toch zijn er ook vraagtekens. Het grootste: wat als Peeters zwaar verliest? Dan komt hij verbrand uit de strijd. En een nederlaag zit er wel degelijk in. Bij de vorige Vlaamse verkiezingen in 2014 werd hij in de provincie Antwerpen onder de voet gelopen door Liesbeth Homans (N-VA). Stel dat Peeters in 2018 verliest van burgemeester Bart De Wever, dan wordt het ook lastig om zich een jaar later te herpakken - wanneer er alweer nieuwe verkiezingen op de agenda staan. De partijtop zou deze gok alvast wel durven wagen.
Bij de andere kandidaten voor het Antwerpse kopmanschap was Bastiaens, uit de stal van schepen Marc Van Peel, de minst waarschijnlijke optie. Zij volgde in september Philip Heylen op als schepen van Cultuur. Bastiaens ligt minder goed binnen de afdeling omdat ze lang weigerde haar zitje in het Vlaams Parlement af te staan, tot ergernis van een aantal partijgenoten. Lanjri, van haar kant, had het voordeel dat ze zowel bij de kiezer met als zonder migratieachtergrond goed scoort. Maar een stemmenkanon is ze (nog) niet.
7 procent in peiling
Bij de stembusgang in 2012 kwam CD&V samen met de sp.a van uittredend burgemeester Patrick Janssens op. Na de verkiezingsnederlaag van de socialist koos de partij al snel voor de N-VA van Bart De Wever. Volgens een peiling van Het Laatste Nieuws uit 2015 komt de partij uit op 7 procent. N-VA, sp.a, Groen en Vlaams Belang zijn (een stuk) groter in Antwerpen-stad.
Tegelijk leert de peiling ook wel dat de kans reëel is dat na de verkiezingen twee machtsblokken tegenover elkaar staan: een rechts blok met een monumentale N-VA, en een links blok van rood en groen. Als dit scenario uitkomt, kan het van CD&V, en misschien dus van Peeters, afhangen wie de burgemeester wordt. De Wever, die overhoop ligt met Peeters, zal het niet graag horen.
*
Hallo, Chris Peeters, U als Minister van Werk zult deze keer persoonlijk de handen wel ver uit de mouwen moeten steken. Ja Ja, maar steek ze vooral niet te ver vooruit, anders riskeert U een draai rond Uw oren wegens seksuele intimidatie. Of komt U weer terecht in de zakken van de burger….
Vooral in de rosse Havenbuurt zit het er dik in, dat U daar Louis Major als op wraak belust spook, tegen het lijf loopt. Tenzij dat U met een pak friet al kuierend over de Meir nog maar eens Uw veiligheid van het janhagel kunt afkopen.
Hebben jullie in de Partij Top al berekend hoeveel van de bedrogen 800.000 misnoegde ARCO-spaarders aandeelhouders in de Antwerpse agglomeratie ter stembus togen? Zijn er dat genoeg om voor de Peeters een roestvrijstalen harnas te voorzien?
BDW 70 000 stemmen, Peeters 20 000 (de vorige stemming), maar van Peeters moeten nog de misnoegden van de Arco –slachtoffers afgaan… Mag geen probleem zijn, naar het voorbeeld van bovenvermelde negatieve bankinteresten.
Zie Albrecht Rodenbach…
Ei! Kynegyros, ween van spijt, en werp uw kroon naar Sneyssens!
.


Geen opmerkingen: