maandag 28 november 2016

3869



.
MAANDAG 28 NOVEMBER 2016
H. BERTUINUS VAN MALONNE, H. JACOBUS DE MACHIA
*
3869 - DE LEUGENPERS,  ALS ZE VOOR VOLDONGEN FEITEN STAAT, SCHRIJFT DAN MET VITRIOOL IN DE MOND     
*
Helvetia, hartje Europa, Centrum van het Europese Bankwezen, zelfs geen lid van de Verenigde Staten van Europa…. Dat moet wel een speciaal land zijn, bevolkt met Super Mensen. Daar heerst orde en dus welvaart. Als de omringende bergen te hoog blijken te zijn, dan gaat men er toch onderdoor…. ‘Gaan’, dat is maar bij manier van spreken, want de dertigtonners vliegen er door aan 250 Km per uur, terwijl de chaufffeur een dutje doet…
Persoonlijk is dat niet onze smaak. Wij rijden liever langs berg en dal, na al die jaren nog altijd van de ene verrassing naar de andere. En als we al eens door pech gehinderd in een verlaten hotelletje in Graubünden moesten overnachten, worden we bediend door een Oostenrijkse ‘Schone’ die ons geïnteresseerd vroeg of we gekomen waren voor de Bron van de Rijn... Ja Ja, die lagen daar in het in hun achtertuin, weliswaar een paar honderd meter lager… Mooie streek daar, en lieve mensen in dat Oberalp-gebergte….
De Brexit-sage viel tegen, de Amerikaanse Verkiezingen vielen tegen, Fillon aan zet in Frankrijk, en nu dat dat Groen referendum in Zwitserland: waar zal de volgende klap vallen? Toch om Godswil nooit in Frankrijk met Marine La Plume op de troon? Of in Duitsland, moest de AfD daar met de bloemmekee  gaan lopen die Merkel (CDU)  of Schulz (SPD) toekomt.
Maar kom, we weten nu eenmaal uit ervaring dat alles wat Groen is in de natuur, op den duur verslenst en afsterft. Twee grote uitzonderingen: de spar- en dennenbomen (in het Noorden) en de olijfbomen in het Zuiden. De eersten zijn het symbool van de eeuwige Lente en de tweede leveren ons de (bovengrondse) levensnoodzakelijke olie om de winter te doorkomen. En alles wat daartussen ligt, is symbool van de vergankelijkheid…. Olijfbomen worden Christus-oud en dennenbomen zijn bevorderd tot Winterpret voor verloren gelopen moslims.
*


De Krantse Keikoppen
*
Zwitsers verwerpen plan om kerncentrales versneld te sluiten
*
In Zwitserland is vandaag een volksraadpleging gehouden over de kernuitstap. De Zwitserse kiezers hebben beslist om niet versneld de vijf kerncentrales in het land te sluiten.
Volgens de Zwitserse openbare omroep SRF stemde 55 procent van de kiezers tegen het voorstel. Als de Zwitsers met de plannen hadden ingestemd, hadden volgend jaar drie van de vijf centrales al moeten sluiten. In 2029 zou de laatste volgen.
De tegenstanders wezen er onder meer op dat er in afwachting van voldoende alternatieve energie, elektriciteit zal moeten worden ingevoerd van Franse of Duitse kern- of steenkoolcentrales. Een te vroege uitstap zou het Alpenland miljarden kunnen kosten, klonk het.
Definitieve resultaten
Enkel in verschillende kantons in Franstalig Zwitserland en het kanton Bazel-stad stond een meerderheid van de bevolking achter het voorstel. Volgens de definitieve resultaten was 54,6 procent van de bevolking van kanton Vaud voor de vervroegde kernuitstap te vinden en 56,8 procent in Neuchâtel. In het gemengde kanton Valais (Wallis) haalde het neen-kamp 53,3 procent. Alle andere Duitstalige kantons waarvan de uitslag reeds bekend is, verwierpen de tekst. In Solothurn, waar de centrale van Gösgen gelegen is, stemde 60,5 procent tegen en in Aargau, dat de twee centrales van Beznau en die van Leibstadt herbergt, 63 procent. De overwinning blijkt groter dan verwacht: voorafgaand gingen de peilingen uit van een nek-aan-nekrace.
Het initiatief voor het referendum kwam van de Groene Partij. Zij pleit voor een geprogrammeerde kernuitstap, waarbij alle kerncentrales binnen een periode van maximaal 45 jaar stilgelegd moeten worden.

Fukushima
De Zwitserse regering heeft na de kernramp in het Japanse Fukushima in 2011 principieel beslist om uit kernenergie te stappen. Daarbij werd er echter geen deadline opgesteld.
*
Ik ken niets van nucleaire energie en voel mij opperbest in die onwetendheid. Ben meer voor het primitieve. Zoals pijl en boog.
Vandaar dat Willem Tell als symbool mij veel meer aanspreekt dan al dat Marxistisch gedoe. Trouwens, buiten van show verkopen, hoe legt Groen uit, dat ze liever fossiele luchtvervuilende energie hebben. Ja, ze verkiezen ‘alternatieve energie’, omdat ze hernieuwbaar maar niet te betalen is. Liever het land volproppen met molenwiekende monsters die om de haverklap defect draaien.
Och, eigenlijk kan hen dat allemaal niet schelen. ‘Agge mor leut êt’, zoals Godfried Bomans het ooit uitdrukte. Groen zijn is simpel, en het brengt op….
PS
Tracht nooit een Zwitser iets te doen wat hem of haar niet zint. Op elk terrasje wacht U verduldig tot dienster langs komt. Steek nooit Uw hand omhoog als teken van ongeduld. Zo niet wordt U levend gevild…. Maar als U zich voegt, wordt U beloond met de mooiste glimlacht ter wereld. Net het opgaan van de zon van achter een koppel hoge bergtoppen….



Geen opmerkingen: