donderdag 1 december 2016

3879



.
DONDERDAG  1  DECEMBER 2016
DECEMBER : JOEL-OF MIDWINTERMAAND
Brengt december kou en sneeuw in ’t land,
Dan groeit er koren zelfs op ’t zand!
3879 - WOORD VAN HET JAAR      

*
U krijgt hieronder het voorrecht om uit

de tweede hand het meest gegeerde woord voor 2016 te helpen kiezen. Mijn  keuze staat er niet tussen. En ik vind die rammelarij  trouwens langs alle kanten rammelen. Enfin goesting is koop.
Maar als ik dan toch zou moeten kiezen, dan geniet ‘meldhond’ mijn voorkeur. Uiteraard gaat het om de medische na-halm van snuffelziektes en andere flauw-vallerij, maar als ik dagelijks honderden keren zie, hoe onze 3 Duitse Herders aan hun baasjes boodschappen zie, die alleen honden kunnen waarnemen, zien horen ruiken, instinctmatig voelen, dan verdienen die stuk voor stuk in de adelstand verheven te worden. Of minstens elk,  jaar op jaar, de Nobelprijs voor de Vrede te krijgen. Want zij zorgen 24/24 en 7/7 voor de vrede in en rond ons huis. Doordat niet één vreemde luis ons erf kan tot op minder dan 50 meter kan naderen. Naar ons toe is dat telkens Alarm-fase Vier op de Schaal van Richter, maar naar buiten uit zijn het baarlijke monsters. Islammers en ander gespuis weten waarom.
Maar als ik dan toch moet kiezen, dan kies ik  meteen voor een ganse serie woorden. Ik hoorde ze op Woensdagavond bij Kurt Van Eegem en de zin luidt, in de les ‘Vaderlandsche Geschiedenis’, inclusief het bijhorend handgebaar:
‘Kent gij de Slag van Dien Hand (Dinant)??’
Kijk beste mensen, zo’n dingen, da’s het zout op mijn patatjes!
*


Dit zijn de kandidaten voor ‘Woord van het jaar’
*
Wie dat wil, kan vanaf woensdag stemmen voor het Woord van het Jaar 2016. Komen onder meer in aanmerking: trumpisme, samsonseks en brexodus. Het winnende woord wordt bekendgemaakt op 20 december.

Van Dale nomineerde tien woorden die in 2016 populair werden in Vlaanderen.
Het gaat om:
Betonstop: beëindiging van het betonneren en volbouwen van de open ruimte

Brexodus: massale uittocht van bedrijven en personen uit het Verenigd Koninkrijk als gevolg van de Brexit

Meldhond: hond die een patiënt waarschuwt bij een dreigende medische situatie, bijvoorbeeld een diabeteshond
Plascontract: afspraak tussen directie en bewoners van een zorginstelling over de frequentie van het toiletbezoek
Pokémonterreur: overlast die spelers van het spel Pokémon Go veroorzaken

Samsonseks: seks terwijl de kinderen naar de televisie kijken (genoemd naar het kinderprogramma ‘Samson en Gert’)

Schermbedrijf: lege vennootschap die in een belastingparadijs wordt opgezet om vermogens en de eigenaars van die vermogens aan het oog van de fiscus te onttrekken

Stroomchinees: aanduiding voor een Chinees staatsbedrijf dat een aandeel in een Belgische netbeheerder wilde verwerven

Trumpisme: geheel van politieke opvattingen van mediamagnaat Donald Trump, gekenmerkt door een aversie tegen het politieke en bestuurlijke establishment

Verblijfsbaby: kind dat wordt verwekt om (een van) de ouders aan een verblijfsvergunning te helpen
Alibi Baby
0
Stemmen kan hier vanaf woensdag 9 uur tot 19 december 17.00 uur. Het winnende woord wordt op dinsdag 20 december om 5.00 uur bekendgemaakt.
Het Vlaamse publiek nomineerde daarnaast de afgelopen weken in vijf categorieën (jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie en politiek) ook een aantal woorden. Ook op die woorden kan gestemd worden.
*
Bij nader toezien weerspiegelen die trefwoorden niet veel soeps. Hoogstens een wrang lachje van herkenning. Een soort van ‘wenn man trotzdem noch lachen kann’. Want de rekening voor die serie alibi-babies volgt nog wel.
Niks van, zeggen de Slinxe poco’s, ze zullen op zekere dag wel broodnodig blijken als ‘arbeidskracht’. Juist, denk ik dan, om het leger werklozen van die soort te completeren op de stakingsvloer. Zou men dus niet kiezen voor het woord ‘arbeidsethiek’?


Geen opmerkingen: