donderdag 1 december 2016

3880



.
.
DONDERDAG  1  DECEMBER 2016
DECEMBER : JOEL-OF MIDWINTERMAAND
Brengt december kou en sneeuw in ’t land,
Dan groeit er koren zelfs op ’t zand!
3880 - INTRODUCTIE VAN EEN NIEUWE AL LANG BESTAANDE FIJNE POLITIEKE ROSLAMMER    

CD & B-Congres
*
Als bij toeval viel mijn lodderig oog op deze nooit meer te vergeten link:   http://newsmonkey.be/politics

U zult het vlug met mij eens zijn: een nog veel handiger veelschrijver dan ikzelf. Waar ik, Digitalia er al eens met de grove borstel durf door te gaan, gebruikt deze ‘Monkey’ meer het dodelijker papier waar zelfs Zoro, meesterlijk getroffen in de Eustachiusbuis, van zou verschieten. Onder het lezen van onderstaand overgenomen stukje, waant U zich bijna lijfelijk aanwezig op dat Tjeven Congres. Zowel enerzijds als anderzijds hangt er de evidentie als te snijden in de lucht.
De zuiverste debat-cultuur wordt druppel per druppel ‘lijk marbels op een marmerblad’ ingelepeld. Want hun Klassiekers zitten er in gebakken lijk de zang van de nachtegaal op een zwoele maneklare lentenacht. Alleen klinkt dat bij de Tjeven als het gekras van hongerige kraaien die van zichzelf deken dat ze Koningen zijn van wat vliegt en vangst.
Kijk, beste lezer, ik kan dat bijlange zo fijn gevooisd niet weergeven als U het hieronder zult lezen.
See you back in Honolulu….


**




Alle drie, op het bankje….
**
CD&V moet van basis "meer bevoegdheden voor België vinden", maar evident wordt dat niet.
CD&V heeft op haar partijcongres een opvallende stap gezet: de basis keurde een voorstel goed om "meer België" in te voeren. Bij de volgende staatshervorming moeten bevoegdheden terug naar het federale niveau. Of het zo ver komt is maar de vraag: de partijtop kijkt veel meer naar Vlaanderen. Maar het maakt elke toekomstige discussie over hoe België nu precies moet werken er niet makkelijker op.
CD&V had dit weekend haar partijcongres in een vakantiepark met tropisch zwemparadijs. Dat leverde leuke beelden op, maar vooral een opmerkelijke wending in de communautaire koers van de partij.

Want is CD&V nu nog een "confederale partij", of eerder terug een "Belgische partij"? Zo simpel is het alvast niet meer, nadat de leden, tegen de partijtop in, beslisten om een voorstel om bevoegdheden terug naar het federale niveau te brengen goed te keuren. En dat is behoorlijk tegen de kar van voorzitter Wouter Beke en co: uiteindelijk is heel de partijtop van CD&V stevig overtuigd van een 'Vlaamse koers'. Maar die wordt nu blijkbaar niet meer gesteund door de leden.
CD&V is niet de eerste partij die het terug voor België opneemt. Bij Open Vld spreken ze al langer expliciet over het "her-federaliseren" van sommige bevoegdheden, en dus het federale of 'Belgische' niveau terug meer macht geven. Ook Groen heeft daar voorstellen over. Alleen: bij CD&V is dat helemaal niet van harte, het is omdat de leden het willen, dat ze nu dus daarover zullen moeten nadenken.
Vier ministers van Milieu...
Het is ook best complex: voor bevoegdheden als Milieu en Mobiliteit heeft België vier verschillende ministers. Dat maakt dat er erg moeilijk om snel beslissingen te nemen: over het klimaatakkoord sleepten de onderhandelingen bijvoorbeeld bijzonder lang aan.
Niet dat het een bewuste opstand was bij de CD&V-basis, eerder een toevallige discussie over hoeveel vliegtuigen vanuit Zaventem nu over Vlaams en Brussels grondgebied mogen vliegen. Maar ook op dat vlak is de versnippering zo groot, dat er plots die discussie over het communautaire uitkwam. De fractieleider en communautaire specialist Servais Verherstraeten liet zich horen, en riep z'n partij op om niet aan avonturen te beginnen, en die "her-federalisering" niet als partijstandpunt te nemen. Maar uiteindelijk stemde een ruime meerderheid er toch voor.
Voor Verherstraeten is de nederlaag extra zuur: hij nam Open Vld-vicepremier Alexander De Croo zwaar op de korrel, omdat die uitgerekend pleitte voor meer logica in de staatsstructuur en dus af en toe ook opnieuw bevoegdheden naar het federale niveau brengen. Het is dus nu de CD&V-achterban die het Open Vld-kopstuk gelijk lijkt te geven.
CD&V zal nu bij eventuele volgende communautaire onderhandelingen dit standpunt moeten verdedigen. Maar tegelijk wil het ook nog verder federaliseren. Dus hoe het precies zal uitdraaien is absoluut niet te voorspellen, de partijtop zal vooral z'n zin doen. Maar zeker voor N-VA is dat niet echt goed nieuws: op vlak van staatshervormingen waren de christendemocraten altijd op papier de grootste medestander van Bart De Wever en c°.
*
Wat is dat toch met die V-Partijen in Vlaanderen? De Ronde van Vlaanderen, 101ste Editie is nu wel hertekend – gekaapt door Antwerpen? – maar ze blijft, tot nader order, haar naam behouden. Maar daar ze helemaal niet meer in Hart-Vlaanderen (West-Vlaanderen voorbij komt, zit het dik in dat ze binnenkort, volgend jaar misschien al, de Ronde van de Voor-Kempen zal heten.
Helemaal naar het voorbeeld van de traditionele ‘beleidspartijen’ die nu elkaar beginnen te verdringen om als bronstige schapen, naar hun ware tricolore schaapstal terug te keren.
Zij miskennen dus de tekenen des tijds niet.. Of juist wel, en volgen ze daarom het klappen van de subsodie-zweep. Wat des te aannemelijker zou zij, want bij die bedeling staan ze helemaal vooraan, zoals hen dat best uitkomt. Want zij zijn Rechter en Partij.





Geen opmerkingen: