zondag 4 december 2016

3889



.
.
ZONDAG 4  DECEMBER  2016
December, rijp met wind in ’t westen,
maakt neuzen rood, doet stenen bersten.
*
2 DE ZONDAG VAN ADVENT

H. JAN van DAMASCUS,  H. BARBARA: patrones van de pompiers en allen die met ‘vier’ omme gaan, ooit gemarteld door haar eigen vader.
*
Het begin van de zes donkerste weken van het jaar!
*
Valère Poorters rijdt naar Brussel en tussen Aalst en Ternat staat ie in de file.  Neffens hem staat er ook nen auto stille en plots draait diene mens zie’n raampke naar beneen.  Valère peinst dat diene mens hem wat wil vragen en doet ook zijn vensterke naar beneen. “Ah,” zegt den dienen van dienen andere auto tegen Valère: ”hebde gij ook een schete gelaten?”.
*
3889 HELEMAAL IN DE LIJN DER VERWACHTINGEN REAGEERT TRUMP TEGEN ALLE VERWACTINGEN IN          

*
Van uit de States, het Oostelijk Front sedert de Trump Tijd, is er elke dag wat nieuws te rapen. Waarbij er nog net geen doden vallen. Maar dat komt nog. En de man is nog niet eens ingezworen. Zoekt hij nu toch wel al contact met Presidenten van verre landen waarmee de Zwarte Moslim-Broeder Obama op voet van oorlog mee leefde. Taiwan, de Filippijnen zijn nog maar het begin. Ik vermoed dat zowel bij Trump als bij al de andere ‘populisten’ hun gedeelde aversie voor de islammerij hen in elkaars armen dwingt.
Dat ziet er dus goed uit. Het grote nog altijd zwaar Communistische China zal vroeg of laat wel weer bijdraaien. Er is geen andere keuze want anders laat de Poet z’n Kozakken los. En dat is voor de Chinezen een zaak waarvan ze niet zullen terug hebben. Want net zoals bij de USSR, het grote voorbeeld voor Marxistisch China, begint de vis te stinken aan de kop.
**
Met Trump vallen er dus zaken te doen. De Vlamingen moeten dringend eens ’n biografie van Pater Ferdinand Verbiest SJ, fysicus en astroloog, naar het witte Huis opsturen.

Deze Pittemnaar schopte het daar tot Onderkoning in de jaren 1650-1680 en geniet er bij de Chinezen in Peking tot op de dag van vandaag nog altijd meer eerbied dan bij zijn eigen volk.
Och, we zullen er stilaan moeten aan wennen, dat Slinxe bobo’s bij ons hun beer ontbinden, omdat huns gelijken en grote voorbeelden, overal afgevoerd worden. De Grote Sprong Voorwaarts blijkt niets anders te zijn geweest dan een terugkeer naar het slavendom. Met overal onzichtbare neusringels en gebogen ruggen.
Helemaal geen levenswijze voor leeuwen.

“That’s how wars start”: Trump schoffeert China en belt Taiwanese president
Donald Trump heeft gebeld met de Taiwanese president Tsai Ing-wen. En dat is meteen een grote breuk met het buitenlandbeleid van de VS én een ernstige provocatie van China. “That’s how wars get started”, waarschuwde Chris Murphy van de buitenlandcommissie van de Amerikaanse Senaat meteen.
 Follow
 Chris Murphy @ChrisMurphyCT
(2) What has happened in the last 48 hours is not a shift. These are major pivots in foreign policy w/out any plan. That's how wars start.
11:07 PM - 2 Dec 2016
  2,813 2,813 Retweets   3,482 3,482 likes
De aankomende Amerikaanse president sprak met de Taiwanese president Tsai Ing-wen over "de nauwe economische, politieke en veiligheidsrelatie" tussen de twee landen, liet het transitieteam van Trump weten.

Het telefoontje duidt op een naderende breuk in het Amerikaanse buitenlandbeleid. Het is voor het eerst sinds 1979 dat er contact is tussen een Amerikaanse en een Taiwanese leider.

In dat jaar haalde president Jimmy Carter de banden aan met China, dat Taiwan als een afvallige provincie beschouwt. De officiële relatie met Taiwan werd toen verbroken door de VS.
"Historisch"
De Taiwanese vertegenwoordiging in Washington kon het gesprek aanvankelijk niet bevestigen, maar zei dat het "historisch" was.
Na een lange stilte kwam het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend met een eerste reactie, en zei te hopen dat de relaties met de VS "niet verstoord of beschadigd" zullen raken. Minister Wang Yi noemde het gesprek "een trucje van Taiwan".
Maar de stap van Trump veroorzaakte in eigen land al direct deining. Een lid van de buitenlandcommissie van de Senaat, Chris Murphy, waarschuwde voor de potentieel gevaarlijke gevolgen.

De Democraat begon door te stellen dat het Trumps recht is om het beleid te wijzigen. "Maar dit is geen wijziging. Dit is een enorme draai in het buitenlandbeleid zonder enig plan. Dit is hoe oorlogen beginnen."
Leugentje
Wellicht weer verrast door zijn eigen acties, tweette Trump later dat hij werd gebeld door president Tsai, en niet omgekeerd. Dat bleek, ook al erg Trump-y, niet te kloppen.
Want er is wel degelijk voorafgaand contact is geweest tussen Taiwan en het team van Trump, en er was "wederzijdse overeenstemming" over het telefoontje.
Na de verkiezing van Tsai (59), die in mei aantrad, is de verhouding tussen China en Taiwanb weer bekoeld. Haar partij DPP is nationalistisch gezind. Anders dan haar voorgangers erkent Tsai niet dat er maar één China is. Het één-China-principe werd in 1992 door de leiders van China en Taiwan onderschreven, al houden Beijing en Taipei er ieder stilzwijgend hun eigen interpretatie op na.
De opvallende actie van Trump zal dus zeer waarschijnlijk niet in goede aarde vallen bij de machthebbers in Beijing. China beschouwt Taiwan als afvallige provincie. Het één-Chinabeleid gaat ervan uit dat er maar één China bestaat, namelijk de Volksrepubliek China.
Duterte
Trump heeft ook gebeld met zijn Filipijnse collega Rodrigo Duterte en hem uitgenodigd voor een bezoek aan het Witte Huis volgend jaar. Volgens Dutertes vertrouweling Christopher Go was het een "zeer plezierig en geanimeerd gesprek", dat zeven minuten.
Duterte heeft op zijn beurt Trump gevraagd naar Manilla te komen in 2017, wanneer de Filipijnen voorzitter zijn van een aantal topconferenties van de Associatie van Zuid-Oost-Aziatische Landen.
De afgelopen maanden beledigde Duterte president Barack Obama een paar keer en riep hij bij herhaling het helemaal gehad te hebben met de Verenigde Staten.
*
Ik geloof nooit dat Trump tot hiertoe geen contact wil met Merkel of Hollande om mijnentwille. Toch moet ik zeggen, dat het mij een plezier doet. Trump is een man die zijn wereld kent.
Het zit er zelfs dik in, dat hij om de wereld te verbazen, de geblakerde gebeenten van A.H. die daar ergens als geraamte in een of ander oorlogsmuseum liggen te verbleken, van Poetin terugkrijgt om die te begraven op de plaats in Berlijn waar die is gestorven. Al zou het een beetje tè cynisch zijn, om Dominee Merkel, de vader van, de dienst te laten leiden.
Te cynisch? Ja, misschien wel. Maar in ieder geval met zeer directe gevolgen voor de Germaanse ziel. ‘In Paradisum’ op de maat van soldatenlaarzen en tromgeroffel. Zodat Sint-Pieter goed op voorhand weet wie daar aankomt…
Ja, yes indeed. Met Trump is niemand nog aan zijn nieuwe patatjes. Geen zorg. Trump regelt toch alles. De rekening volgt later wel.



Geen opmerkingen: