woensdag 7 december 2016

3901




7/1270 * - CHRISTENDOM – Tertio bij Franciscus – VLAAMS VERLEDEN: Brugge en Franciscus
.
WOENSDAG  7  DECEMBER  2016
H. AMBROOS: patroon van de bijenmelkers en politiemensen,  H. MARIA-JOZEFA ROSSELLO
39O1 – TERTIO: IN ROME SPRAK IEMAND VAN 4 X 20  WIJZE WOORDEN       

Met zo’n Leiders is er geen Scheiding tussen Kerk en Staat meer nodig….
*

Eerst moet ik iets rechtzetten. Gisteren had ik het over ‘Je sème à tout vent’ en het embleem van de Kleine Rosse. Neen, zegt een attente lezer, da’s geen distelpluim waaruit het zaad zo maar wegvliegt, maar iets anders.  Een ‘paardenbloem’ of zoiets. De man heeft gelijk ook, maar ‘paardenbloemen’ in ’t West-Vlaams is… ‘pissebloem’ en die heeft inderdaad meer dan één medische gave. Guido Gezelle heeft daar een wondermooi gedicht over geschreven, maar die was wel zo kies om te spreken over ‘Beeksla’ ipv... ’Zeeksla’ (Zeiksla) vanwege zijn water afdrijvende kracht.
De ‘Beeksla’ van G.G. vertelde gewoon hoe een soort Pallieter goed geld verdiende, door zo’n dingen in het voorjaar als ‘verse sla’ met hele manden aan huis en van deur tot deur te gaan verkopen aan de stadsmensen. Hij was die ‘s morgens in de vroegte gaan plukken langs beek- en waterkant, maar dat vertelde hij hun dat lekker niet bij. Want iedereen was verzot zowel op die flinke kerel als op z’n geurige marchandise.  ‘Puur natuur’ en misschien wel biologisch gekweekt…. Het verhaal speelde zich af in … Brugge, zijn vaderstad waar G.G. toen verbleef, en zo kom ik terug op de kern van dit stukske: Brugge en de Paus van Rome…
De Paus is 80 jaar geworden. En, wie er toe komt iemand van 80 jaar gelukwensen voor diens verjaardag aan te bieden, en Hem aanspreekt als iemand van 4 x 20: daar moet U Silvio Berlusconi voor heten. Ik kon mijn ogen wel niet geloven, dat DS deze ‘story’ bracht, helemaal zonder schamperen (maar wel met een enorm tikkeltje afgunst…), zomaar Tertio in een bijna lovend artikel zou roemen. Om er bijna een goede oude bekende van te maken. Ineens zijn zij, met Tertio ‘in the picture’ beste maatjes. Men herinnert er zich daar blijkbaar ineens dat ze vroeger een Christelijk geïnspireerde gazet waren. Maar nu hebben ze eieren voor hun geld gekozen.
Maar over dat interview van Tertio met Paus Franciscus: daar wordt noch de Coburgers noch Coburgia mee bedoeld maar steden uit het ooit machtige Vlaanderen, en ook ’n beetje uit het vroegere Walenland, uit de tijd van vòòr de PS en misschien wel van vòòr 1830. Want deze Paus is iemand die met z’n twee voeten op de grond staat. Geloof me: het zal Goe Kermis zijn bij ons, de dag van Hij bij Hem op de thé komt, of Hèm bij Hèm. Ik zie het al staan in de gazetten, de foto van Trump bij Franciscus. Met een lachende Berlusconi op de achtergrond, die samen met de Poet het glas heffen op elkaars gezondheid.
** **

*
Paus: 'Zo ben ik van België beginnen te houden'
*
Het christelijke opinieweekblad Tertio is erin geslaagd paus Franciscus te strikken voor een interview. Daarin zegt de kerkvorst onder meer dat hij van de Belgische steden het meest van Brugge houdt en geeft hij jongeren de boodschap niet bang te zijn voor hun geloof.
Tertio kon de paus op 16 november in Vaticaanstad 40 minuten lang interviewen. Het gesprek verliep volgens het weekblad in een gemoedelijke sfeer, met de nodige humor en zonder enig teken van gejaagdheid. ‘Van protocol of formalisme was geen sprake. Geen monsignori in de buurt, alleen enkele veiligheidsmensen en persmedewerkers. (...) Tertio vergat haast dat het de bisschop van Rome, Petrus’ rechtstreekse opvolger, interviewde, zo gewoon en vertrouwd komt Franciscus over’, klinkt het.
Derde Wereldoorlog
De paus zegt in het interview onder meer in dat hij niet naar België komt voor de herdenking van de Groote Oorlog in 2018. Volgens Franciscus woedt momenteel een Derde Wereldoorlog. ‘”Nooit meer oorlog” werd nooit ernstig genomen en het ontbreekt aan leiders die vooruitgaan,’ meent hij.
Paus Franciscus bezocht van 1973 tot 1979 elk anderhalf jaar ons land. ‘Omdat er in België een vereniging van vrienden bestond van de Katholieke Universiteit van Córdoba. Ik was er de grootkanselier van. Vandaar dat ik hen bezocht om met hen te praten. En ik kwam ook om hen te bedanken. En zo ben ik van België beginnen te houden. Maar voor mij is de mooiste stad van België niet Gent of Antwerpen, maar Brugge.’
‘Verspeel leven niet aan oppervlakkigheden’
Het weekblad stelde paus Franciscus daarnaast vragen over de relatie tussen kerk en staat, terrorisme, barmhartigheid, een synodale kerk, media, jongeren en priesters vandaag.
Voor die jongeren had de paus in het interview een boodschap. ‘Wees niet bang, wees niet beschaamd over uw geloof, kom ervoor uit, en wees ook niet bang nieuwe wegen op te zoeken. Maak u geen zorgen: zoek de zin van het leven. Aan de jongeren geef ik twee adviezen mee: zoek nieuwe horizonten op en verspeel uw leven als twintiger niet aan oppervlakkigheden. Kijk vooruit en werk aan uw menselijke roeping.’
Het volledige interview is woensdag te lezen in het weekblad.
** **
Och Tertio! Dat is toch een soort ‘levensbeschouwelijke’ zwaar op de hand liggende pastoorsgazet? Dus allemaal samen naar de voetbal of de cyclo-cross. Of naar een van die dwazen TEEVEE-dinges, die ‘only in Belgium’ kunnen gemaakt worden. De Champions in de pietluttigheid, die torenhoog uitsteken buiten de meeste buitenlandse zenders. Die al eens een beklemmende reportage durven uitzenden over hoe het heden ten dage verloopt met de ‘Koloniale Rijken’ van vroeger. Hoe het gras en de struiken weer in de spoorbeddingen woekeren. Hoe van stations alleen nog maar de naakte muren rechtstaan, de rest stukje bij beetje gerobberd. Spoorwegen dwars door de jungle, vele honderden kilometer lang, van de ene dode stad naar de andere… Hoe ‘zendelingen’ daar werden uitgemoord, zodat die hun taak niet hebben kunnen afmaken. En de mensen uit hun rimboe, via een paar decennia van kennismaking met de Beschaving, weer naar hun rimboe zijn teruggekeerd. Omdat zo te zeggen de ‘Beschaving’ hebben opgestoken, maar dan alleen de uitwassen ervan.
Zo iemand is Tertio, die de vinger op de wonde durft te leggen. Wat uiteraard geen pluim is op de hoed van al die zelf benoemde ‘wereldverbeteraars’. Ze schuilen allemaal onder dezelfde hoed van de N.G.O.’s, wat een ander woord is subsidie-slikkers.
Maar de echte nood moet ter plaatse gelenigd worden, desnoods met varende of vliegende ziekenhuizen. Met daarbij indachtig, dat de mens niet leeft van brood alleen. In al die landen leeft er een enorm menselijk potentieel aan vernuft. Net zoals de daar voor handen liggende natuurlijke rijkdommen zoals water en ertsen. Maar verban daar AUB de Linxe allesweters, die altijd zeggen de wereld te willen verbeteren, maar dan pas als ze er zelf… eerst beter van zijn geworden.
‘Gaat en onderwijst de volkeren’ was eens de Blijde Boodschap. Die was niet ‘Gaat en rooft ze leeg’, maar leer hen vissen zonder Uw eigen overschot-vis als aalmoes uit te delen. Waarbij het werkwoord ‘doen’ de nadruk krijgt, en niet ‘er over zwanzen’.
Ja, Ja, af en toe ‘ns bladeren in een Tertio, kan de horizon verruimen. Maar dan met Waarheden van de Oude Stempel. Die nochtans nog altijd hun frisheid hebben bewaard. Een frisheid zoals de Paus zegt, waarop we fier moeten  zijn. Net zoals onze voorouders in het verleden, die kathedralen bouwden die tot in de Hemel reikten.
PS:
Voor de paar nog loslopende schismatieken onder mijn lezers, verwijs ik, om die te kalmeren, naar de mogelijkheid om een digitaal abonnement te nemen op http://www.tertio.be/



Geen opmerkingen: