vrijdag 9 december 2016

3906



6/833 * - LEUGENPËRS - nep nieuws is ook nieuws – FILOSOFIE Voltaire in hedendaagse toepassingen -
.
VRIJDAG  9  DECEMBER 2016
H. PETRUS FOURNIER,  H. ANGELRAM,  H. ULRIK
3906 - OMGEKEERD REDENEREN: ZE KUNNEN HET NIET  LATEN         

Eerst leven en pas daarna filosoferen…
Primum vivere, deinde filosofare….
*
Liegen, de zaken anders voorstellen dan ze zijn: het is een uitvinding van die grote Franse revolutie-liefhebber Voltaire (1694-1789) - maar, zeer toepasselijk, was dat ook zijn echte naam niet -  die de soort der wereldverbeteraars sedertdien kenmerkt. Meer nog: het is hen op het lijf geschreven. Het zit hen in de genen, net zoals het in de genen zit van moslims om andere volkeren te willen onderwerpen.

‘Lieg en blijf liegen, altijd blijft er wel iets van over’

Ach, woorden hebben altijd al de wereld gedomineerd. ‘Het goed kunnen zeggen’ is een gevaarlijk wapen geweest doorheen de Geschiedenis. En de digitale wereld heeft het niemand gemakkelijk gemaakt. De resultaten liegen er niet om.
Er bestaat ergens wel, diep in ons collectief geheugen, dat liegen niet mag. Dat het een on-deugd is die zelfs de eer geniet in de 10 Geboden Gods vermeld te staan. Maar wie maalt daar nu nog om: God is immers al lang dood. Ook dàt is een stelling die we aan Voltaire te danken hebben, dapper verdedigd door Linx, als die er maar zelf beter door worden. Een recent voorbeeld daarvan is het Wetsvoorstel in Coburgia om voor veel geld studie-jaren ‘af te kopen’ om later misschien een niemendalletje terug te ontvangen. Dat staat gelijk met nu ingezeept te worden, om morgen gratis geschoren te worden. Maar het werkt. En er zijn zelfs tussen de knapste koppen in het onafzienbaar rijtje politiekers die dat durven weerleggen. Maar het slaat niet aan.  ’Sparen’, dat zit immers in ons bloed, zelfs al worden we daarmee gewoon ons geld afgeluisd. En daarbij, we kunnen het aftrekken van onze belastingen…
En dan is daar het hoofdstuk van de ’Sociale Media’ waarover U hieronder zult lezen. Allemaal kommer en kwel. Want net als de tongen der mensen, zijn die media niet tegen te houden. Dus wordt er een schepje bovenop gedaan. Met de redenering ‘Wij liegen beter’. Waardoor de indruk ontstaat dat er twee soorten leugens bestaan: goede leugens en slechte. En zo zijn we weer bij het begin: Voltaire. Die loochende zelfs, net zoals BDW, het Licht van de zon, als hem dat (financieel)  beter uitkwam.
**
(*) Wikipedia schrijft, helemaal in diens stijl, dat Voltaire de ‘vrijheid van meningsuiting’ toch wel reserveerde voor… zichzelf.
** **

Facebook-topvrouw: "Nepnieuws hielp Trump niet"
Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg heeft gisteren in een interview ontkend dat nepnieuws op het sociale media-platform Donald Trump aan de overwinning heeft geholpen. Facebook krijgt sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen kritiek omdat er door Republikeinen veel berichten werden gedeeld waar niets van waar was.
Sheryl Sandberg
In een interview met NBC meent Sandberg dat die verspreiding van misinformatie niet doorslaggevend is geweest in de uitkomst van de verkiezingen. Ze gaf wel aan dat Facebook onderzoekt hoe nepnieuws van echt nieuws onderscheiden kan worden. 'We doen wat we kunnen om duidelijker te maken wat een hoax is op Facebook.' Sandberg zei dat er nog veel werk te doen is.
Actie
Eerder liet Facebook-directeur Mark Zuckerberg al weten dat er actie ondernomen wordt, onder meer door het makkelijker te maken nepberichten te rapporteren. In het interview zei Sandberg dat de Amerikaanse verkiezingen het belangrijkste gepreksonderwerp waren op Facebook in 2016. 'Mensen willen geen nepnieuws in hun tijdlijn en wij willen dat ook niet.'
Clinton bekritiseert nepnieuws
Ze heeft gisteren eveneens gewaarschuwd voor de gevaren van onjuiste nieuwsberichten. "Het is nu duidelijk dat zogenoemd nepnieuws gevolgen kan hebben in de echte wereld. Levens lopen gevaar", zei de Democrate. Daarmee leek ze te verwijzen naar een man die dit weekend met een geweer een pizzeria in Washington binnenliep na onjuiste berichten over een Democratisch pedofielennetwerk in het restaurant.
Epidemie
Clinton zei dat nepnieuws op sociale media "een epidemie" is en een gevaar dat moet worden aangepakt. Ze riep politici en het bedrijfsleven op maatregelen te nemen "om onze democratie en onschuldige levens te beschermen".
** **
Alleen zeer hoge bergen en de simpele Waarheid kan men niet gemakkelijk onder de tafel vegen. Met bergen wil dat wel soms eens lukken, maar niet met de naakte feiten.
Nu de krijgskansen in Syrië, dank zij Poetin blijkbaar van kant wisselen, zijn de IS-Strijders geleidelijk ’rebellen’ geworden. Wat neerkomt dat het hekken naar de wind gedraaid wordt. Trump heeft het gehaald, dus wordt de vuurmond effe bijgewerkt. Maar het werkt nog wel even na.
Maar dat tussendoor de Waarheid altijd als een paal boven water is blijven staan, dat leest U op de nieuwsberichten die aan elkaar hun bronnen doorgeven. Zodat alles kan ge-checkt worden in cirkels ronddraaiend tot diep beneden aan de bron zelf.
En die Waarheid is, dat al vliegt de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.


Geen opmerkingen: