dinsdag 13 december 2016

3915



7/1074 * - VLAAMSE ARDENNEN. Een voorbijgestreefd belgicistisch anachronisme? Laat het ons hopen.
.
DINSDAG  13  DECEMBER  2016
H. LUCIA: Siciliaanse  (304 gestorven) en patrones van de oogartsen, opticiens en visueel gehandicapten; H.JOOS van BRETAGNE
3915 ALS WORST NU OOK AL EN FEDERALE MATERIE IS GEWORDEN              

D’Ardennen in kip-kap en in worsten gedraaid…. Is dat geen communautair probleem? En wie van de ZES regeringen die Coburgia telt is bevoegd in deze ‘materie’?  Enerzijds liggen de Ardennen waar ze al liggen sedert de tijd der Eburonen, dat moeten we toegeven, en anderzijds hebben de Vlamingen recht op compensaties. Even zien wat Wikipedia daarover weet. Lees gerust mee, ik heb het opgezocht.
“De streek heeft niets te maken met de Ardennen in Wallonië, maar is slechts zo genoemd vanwege haar heuvelachtige karakter. De benaming werd gegeven door de schrijver Omer Wattez in 1889: "O, mijn schoon land, met uw wijde horizonten; land van heuvels en dalen, waar ge tien, twaalf dorpen in één dag te voet kunt bezoeken, van het ene naar het andere gaan langs veldwegeltjes die klimmen en dalen; waar ge vanop een hoogte wel twintig dorpen ziet liggen, met hun kerktorens en huizen en hofsteden en boomgaarden. O, mijn schoon land met uw wijde en brede vergezichten, ... machtig veel groen, bossen, lange bomenrijen die men op de hoogten van verre ziet staan ...”
Dat staat dus zo op Wikipedia en wie ben ik, een arm bloggerke, om dat te betwisten. Dat het er zo staat, wel te verstaan. De schrijver van dit dromerige verhaal, Omer Wattez (1857-1935) was een dorpsonderwijzer in de tijd dat onderwijzers nog gerespecteerd waren, omdat ze toen respect verdienden. Hij was een Flamingant (toen al) in hart en nieren, met oog op het zoveel mogelijk behouden van de natuur rond hem. Met Gemeenten om nooit meer te vergeten, zoals bvb Zingem, of Houtem, waar een overijverige kasteelheer later een Kruis heeft voor gezet, en er Kruishoutem heeft van gemaakt. De streek is, volgens ’s Meesters eigen biografie, helemaal niet zeker dat hij de vader is geweest van die sterk belgicistisch geïnspireerde benaming. Maar hij was een kind van zijn tijd, en in de eerste 50 jaar van het bestaan van dit haastig ineen geflanst ‘Koninkrijk’ realiseerden de Vlamingen zich nog helemaal niet wat hen nog te wachten stond. Als onderwijzer op de platte boerenbuiten was het dan ook ‘wiens brood men eet, diens woord men spreekt’. Maar het was ook de tijd van de volle romantiek die ons o.a. Priester-Dichter G. Gezelle heeft nagelaten, het Onderpastoorke dat spijts alles, na zijn dood, een machtig standbeeld heeft gekregen in Brugge-die-Scone, zijn geboortestad.
Maar afgezien van het belang voor de saucissen van Willy Naessens, kunnen wij er in deze tijd niet onderuit, dat Coburgia zijn beste tijd gehad heeft. Wat een veel échtere naam zou zijn voor heel die streek zou bvb Het Brouwersland kunnen zijn, omdat het de typische streek is van schilder-kunstenaar Adriaan Brouwer (1638-1638), wiens werken tot de wereld-top behoren.
De Adriaan Brouwer is trouwens, helemaal in de stijl van deze non-conformistische kunstenaar een streekbiertje om duimen en vingers van af te likken. Het verkoopt goed, komt uit Mater bij Oudenaarde van de Brouwerij Roman. Brouwerij Roman stamt uit… 1545 en is dus het oudste familiebedrijf met dat nobel beroep. Joos Roman was er de stamvader van. We blijven hem eeuwig dankbaar.
Enfin Willy Naessens, de joviale echtgenoot van zijn Marie-Jeanne, zakenman en meer dan succesvol zwembadbouwer, zwemt in het geld en nu dus ook in de saucissen. Als er iemand is in zijn omgeving, die van dat belgicistisch gedoe af wil geraken, dan is het wel iemand van zijn kaliber. Het ‘Coucke-land’ zou ook goed zijn, want zo hebben de Oost- & West-Vlaanderaars meteen een eigen hoofdstad, Oudenaarde genoemd, die ze dan ‘Couckestad’ zouden kunnen beginnen noemen.  Er zit stof genoeg in de streek omdat van die ‘Ardennen’ achterwege te laten. ‘Romania’ – ’t Zoete Heuvelland’ – Dolce Vita-land’ – ’t Harteland’, enz.  Denk gewoon aan al de namen die een verliefde echtgenoot bedenkt voor zijn halve trouwboek.
*
PS:
Als ik ooit ‘ns vijf minuten tijd heb,  krijgen jullie een bloemlezing te verteren over deze (na een heftig lezen) veel te jong gestorven Adriaan Brouwer. Voor een overzicht van zijn werken kunt U voorlopig terecht op
** **

Willy Naessens: "Geen Ardense salami? Dan salami van de Vlaamse Ardennen"
*
Zakenman Willy Naessens denkt erover de Ardense salami die één van zijn vleesfabrieken verkoopt om te dopen in salami "van de Vlaamse Ardennen." Dat heeft hij gezegd aan deredactie. Vorige week kondigde de Waalse minister van Landbouw René Collin (cdH) aan dat de Europese Commissie Ardense salami gaat beschermen als geografische aanduiding.
Naessens is hoofdaandeelhouder van een vleesfabriek in Aartselaar dat twee jaar geleden begon met de productie van Ardense salami. Door de beslissing van de Europese Commissie mag Ardense salami echter alleen nog maar in de Ardennen gemaakt worden, waardoor fabrieken in Vlaanderen geen Ardense salami meer kunnen produceren.
De zakenman zal zich aan de regels houden - "Wij gaan niet doen zoals de Belgische politici", verwijst hij naar de visumkwestie - maar Naessens denkt wel over alternatieven. "Ik heb ook een bedrijf aan de voet van de Vlaamse Ardennen. Wij kunnen ons product misschien salami van de Vlaamse Ardennen noemen."
** **
Ik zou de streek waar onze saucissen-marchand het over heeft, niet willen ruilen met Durbuy, waar Marc Coucke, precies omdat die zo erbarmelijk verachterd is, nu probeert zijn fortuin aan te dikken. Dat stadje op zijn eigen is niet mis, maar het bulkt er van de profiteurs. En het Nederlands dat men er hoort is van een zeer bedenkelijk allooi. Maar ja, geld is rond en dus moet het rollen.
Maar als U in de tuin van het nu gesloten Restaurant HOF VAN BOURGONDIË (Wannegem) richting Gent kijkt, ziet U daar bij helder weer de torens van die stad. Van op de houten uitkijktoren in Kruishoutem zoet U (met verrekijker) de IJzertoren in Diksmuide, of de torens van Ieper en Kortrijk. U ziet er, met wat verbeelding, geheel Hart-Vlaanderen voor Uw voeten liggen, en kunt er –bij manier van spreken – de hand reiken naar de West-Vlaamse ‘’bergen’ tot wat nu Frankrijk is. Het is alsof U hoog op de Kasselberg uitkijkt naar de verre Romeinse heirbanen, die in de vier windrichtingen, over berg en dal, uitwijzen naar nog.
Neen, van dat Ardennen-gedoe: Verlos ons, Heer.
**


Geen opmerkingen: