donderdag 15 december 2016

3921



6/917 * - VLAANDERN REBUILT    Francken ipv DeWever.
.
DONDERDAG  15  DECEMBER  2016
H. AUBRECHT van ATRECHT
3921 DE EVIDENTE WAS TOCH DOOD EN BEGRAVEN. QUID NUC BARTJE           
Wat horen we nu, Dewever verlaat het getouw, terwijl de schietspoelen hem om de oren vliegen? En wie zal dan wel verder ‘ter botermarkt’ gaan?  Het zijn toch niet allemaal cultuurbarbaren?!
Neen, bijlange nie, maar, zo zegt hij zelf: ge zoudt eens moeten weten. En dat is het hem juist. We weten het niet. En niemand zal het aan onze neus hangen.
Maar als U het mij vraagt, wat U duidelijk niet doet, zou ik zuchten ‘t zou tijd gaan zijn’. Die man, hoe bekwaam strateeg ook, is verbrand van bij de aanvang. Te lang in hetzelfde badwater gelegen als de Terminator, die andere vaandelvluchtige uit de stal van Martens de Evidente.
Ik vergeet nooit die dag dat hij JMDD waarmee hij in zee beloofd had te gaan, voetje lichtte in opdracht van Leterminator. Dat verraad alleen al maakt hem totaal ongeschikt voor de Vlaamse politiek. Had hij, in plaats van Sjarel Michel, 2 1/2 jaar geleden  Olio di Poepo opgevolgd als Premier, hij had niet méér verbrand kunnen zijn.
Dewever is een dubbele zero ‘ordinaire opportunist’ met één grote verdienste, om samen met zijn bende ongeregelde arroganten, voor het eerst sedert het bestaan van Coburgia, de Francofonie (bijna) gevloerd te hebben. Dat die meteen ook triomfeerde op het Antwerps ‘Schoon Verdiep’ is mooi meegenomen, maar doet verder voor de rest van Vlaanderen niets ter zake. De meeste Vlamingen interesseert hen trouwens niet eens.
*
Voor Theo Francken echter stijgt mijn bewondering met de dag. Niet alleen heeft die, als onaanzienlijke ‘underdog’ de woede van Laurette Mitraillette overleefd, maar hij doet zijn ondankbare job dermate goed, dat hij zelfs in Scharrelroi Arabisch schoeisel tegen zijn kop krijgt. Een oorlogsverklaring die kan tellen!
Een man die uit sympathie zomaar ‘Berkenkruis’ met een bezoek vereert, verdient ingeschreven te worden in het Gulden Boek der Gerechtigheid. ‘Berkenkruis’ is een vriendenkring van ‘verkeerde Vlamingen’ die verkozen om met de toen verkeerde vrienden op te trekken tegen het wereld-communisme. In Coburgia worden die ad vitam aeternam met de hielen bekeken, maar in St Petersburg, het vroegere Leningrad, waar zij de Russen bevochten totterdood, tinkelen wel sedertdien de beiaardklokken die vriend en vijand van toen daar sedertdien opgehangen hebben.
Ja, we mogen vooral niet vergeten, dat belgicisten na de oorlog uit pure haat Vlaamse Memorials vernietigden, daar waar Liefde aan de oevers van de Neva in het koude Keizerlijke Rusland, samen Memorials voor de vroegere vijand heeft opgericht.  En zowel in Diksmuide (tot 2x toe) als in St. Petersburg met eigen centjes betaald hebben. Koninklijke Memorials in Coburgia daarentegen, die het straatbeeld ontsieren, worden met belastinggeld betaald…. En/of met bijdragen bijeen gebedeld bij  de schatplichtige Elite.
** **

*
Theo Francken, kroonprins van De Wever

Iedereen wijst naar Theo Francken als ‘de geschikte kandidaat’ om Bart De Wever op te volgen. Of dat voor of na de verkiezingen in 2019 gebeurt, blijft de grote vraag.
‘Ik denk dat hij alles in zich heeft om een goede voorzitter te worden’. Ook N-VA-vicepremier Jan Jambon ziet in een interview met Knack huidig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken helemaal zitten als opvolger voor Bart De Wever. ‘Theo is een klasbak. Hij doet het uitstekend op Asiel en Migratie.’
Vlaams-Minister President Geert Bourgeois, op wiens kabinet Francken ooit gerijpt is, treedt die stelling helemaal bij. ‘Hij is een nog jonge man, met echt toch al een grote rijpheid. Hij bestuurt zeer goed en wordt breed gedragen in de partij’, zei hij op Radio 1. ‘Hij zou inderdaad een goede kandidaat zijn.’
De Wever stopt ‘als het kan’
Het hoeft niet te verbazen dat die twee vol lof over Francken spreken. Voorzitter Bart De Wever heeft een maar weken geleden in Het Laaste Nieuws zelf Francken als het ware aangeduid als zijn kroonprins. ‘Theo Francken lijkt mij de evidente figuur om over te nemen als ik morgen doodval. Hij is jong, dynamisch en top’, sprak de voorzitter.’
Maar over het tijdstip dat Francken eventueel de rol zou kunnen overnemen is De Wever minder duidelijk. Hij zei dat hij wil stoppen als het kan en dat hij zou doorgaan als het moet, maar laat wel uitschijnen dat hij de partij nog zal leiden tot na de verkiezingen in 2019. ‘Er komen twee verkiezingen aan waarbij het niet evident wordt om te consolideren. Dat aan een opvolger overlaten, is geen cadeau. Hij zit tot 2019 in de regering en hij doet dat ongelofelijk goed. Ik ben dus niet ongevoelig voor die overweging. Maar ik klamp mij echt niet aan die stoel vast. Je moest eens weten.’
Francken zelf blijft cool onder al die lof. ‘Ik heb dat gelezen. Ik zie me niet als kroonprins’, zei hij afgelopen weekend nog in De Standaard. ‘Ik ben nu staatssecretaris en heb de absolute ambitie om mijn mandaat uit te doen. Het is een compliment. Maar Bart doet het nog steeds fantastisch.’
** **
Zien we dus nu misschien al een vroeg vliegertje opgaan? Bij de enige twee Vlaamse partijen (of zijn het de twee enige partijen, wat zegt gij Kurt Van Eeghem?) zit er een nieuwe generatie aan te komen die over elkaars fouten uit het verleden de spons kunnen vegen.
In voorkomend geval ligt, zoals de Deerlijkse Dichter René Declercq ooit dichtte, ‘een staat te sterven’. En, schreef hij, ‘hij zou op d’uitvaart zijn’.
Wat gij?
*


Geen opmerkingen: