woensdag 21 december 2016

3936



5/562 * - SOSSEN – Nieuw pikzwart schandaal in Le Pays Noir -
.
WOENSDAG  21  DECEMBER 2016
H. PETRUS CANISIUS, Z. GILLIS
*
3936 - CANTECLAIR VERLIEST ZIJN HAAR EN LOOPT STEEDS BLOTER MAAR VERVOLGT ZIJN WEG
Linx aan het klassieke binnenhalen….
*

Il perd son… hoar…
Het is een mopje uit Frans-Vlaanderen uit de tijd van Michiel De Swaen. ’t Boerke ging in op de vraag van de hebzuchtige Fransman, omdat die gehoord had dat ’t boerke zijn ezel verkocht omdat die ziek was en dus zijn haar verloor.  Hoar in ’t West-Vlaams klinkt zo’n beetje als ‘or’ in ’t Fransoos. Om het even, ’t boerke kreeg een mooie prijs en de Fransman heeft wekenlang dag en nacht met een oude braadpan in de hand achter dien ezel geslapen.
Bij de PS in Le Pays Noir (zeer toepasselijke naam!) doet men het toch even anders. Gesofistikeerder. En op z’n Moslims: onderduims en dievelings.
Chapeau voor de Lange Tongen die dit verhaal wereldkundig hebben gemaakt..
Elck zegge het voort.
** **



*
Waalse mandatarissen strijken duizenden euro's op voor zitjes in "nep"-adviesraden
Vierentwintig Waalse lokale mandatarissen ontvangen riante vergoedingen als lid van drie "nep"-adviesraden van de intercommunale Publifin - het vroegere Tecteo - dat 100 procent controleert van het bedrijf Nethys, eigenaar van telecomoperator VOO, BeTV en de krant L'Avenir. Zo meldt Le Vif op zijn website.
Het gaat onder meer om een "sectorcomité", dat de raad van bestuur van Publifin toelichtingen moet geven. "In realiteit worden de adviesorganen gebruikt om de leden te belonen voor diensten aan hun partij", aldus Le Vif. Sinds de oprichting van de adviesorganen in 2013 werd in totaal ruim 2 miljoen euro uitgekeerd aan de lokale mandatarissen.
Le Vif verkreeg de informatie via Cédric Halin, de schepen van Financiën van Olne, één van de gemeenten die aandeelhouder zijn van de intercommunale. De schepen kon de interne gegevens inkijken over de activiteiten en samenstelling van de adviesraden en over de vergoedingen die de leden ontvingen. Het gaat om brutobedragen tussen 1.340 en 2.871 euro per maand. De aanwezigheid op de raad is niet vereist om de vergoeding te krijgen.
In augustus, wanneer Halin de interne documenten van Publifin te zien kreeg, zouden de 24 leden van deze raden gemiddeld 9.600 euro bruto verdiend hebben per uur dat ze vergaderden. Het meest ijverige lid kreeg 3960 euro per uur, terwijl de leden die het minst aanwezig waren tot 30.180 euro per uur opstreken. 
Redelijkheid
Patrick Blocry, de woordvoerder van Publifin, vertelde aan Le Vif dat de verloning van de leden in de adviesraden geen publieke informatie is, noch kon hij iets zeggen over hun aanwezigheid. Toch zouden de verschillende raden volgens hem dit jaar vier keer samengekomen zijn.
De partij Ecolo eist volgens Belga "de grootste transparantie en de terugkeer naar de redelijkheid" bij de schimmige intercommunale.
** **


Le Grand Chef, Olio di Poepo, geeft in het begin van zijn Publiek Leven gesteld, dat alle fraudeurs gingen buienvliegen.
Voor zover daarin woord werd gehouden, bleven de feiten echter maar voortduren. En nu is er een nieuwe generatie opgestaan. Van vader op zoon?
PS:
Dat het juist weer de Morgen moet zijn die deze kat de bel aanbindt! Al de ‘Dagblad Titels’ die uit Media-Huis stromen zijn daar zo opvallend stil over. Bang dat het ‘de Eenheid van het Land’ zou schaden?
 
*


Geen opmerkingen: