vrijdag 3 maart 2017

4053


Do 2 Maart 2017
4053 - VASTEN EN VLEESDERVEN IS… EEN MENSENRECJT
*
INHOUD: CHRISTENDOM: hoe de ideale ‘seculiere samenleving’ de gezondheidsleer van het duizendjarig Evangelie heeft weggekaapt
*

Voorwoord
Verlustigt U zich gerust eerst in het Nieuw Evangelie geschreven door  Bart Eeckhout, de opiniërende Misdienaar van DM. Schrijven kan die loens kijkende kaalkop wel, maar dat is dan ook alles. De nieuwerwetse onzin moet men er dan maar  bij nemen Toch voor de tijd dat het duurt ….
*
VENSTER OP DE WERELD
*
Het nieuwe vasten: geheelonthouding is niet het antwoord op overconsumptie
*
Tournée Minérale & aanverwanten
Terwijl de overlevenden van een maandje zonder alcohol genaamd Tournée Minerale elkaar ontroerd in de armen kunnen vallen, maken de vrijwillige vleesonthouders van de veertig Dagen Zonder Vlees zich op om aan hun onderneming te beginnen. Jaar na jaar schijnt die veertigdagentijd nog aan populariteit te winnen, net zoals ook Tournée Minerale een succes is geworden.
Die bijval voor deze nieuwe vormen van vasten is best wel merkwaardig in een seculiere samenleving. Hij staat ook enigszins in contrast met het onbegrip of wantrouwen dat moslims weleens ontmoeten over 'hun' ramadan.
Achter het succes van dat 'seculiere vasten' gaat gewoon weer het traditionele christelijke mechanisme van schuld en boete schuil. We kopen ons (collectief) schuldgevoel af met een tijdelijke boetedoening, en vervolgens is onze ziel brandschoon. Alleen doen we dat nu dus zonder vrees voor de straffe gods.
Optrekken aan druk
De hype zelf hoeft niet te verrassen in een tijdsgewricht waarin gezondheid en sociale controle steeds vaker samen gaan. We willen graag iets doen aan ongezonde leefgewoontes, maar omdat we niet voldoende vertrouwen op de eigen wilskracht, trekken we ons op aan de druk om mee te doen met de groep. Wat werkte voor Start to Run en aanverwanten, werkt nu voor dagen zonder drank of vlees.
Het werkt zelfs zozeer dat de industrie er zich zorgen over begint te maken. Die reacties klinken een beetje zuur. We weten dat alcohol de meest wijdverspreide en catastrofaal verslavende harddrug in onze samenleving is. Ook overdreven consumptie van (rood) vlees is slecht voor de gezondheid. En de planeet gaat er mede door kapot.
Het lijkt voor de betrokken sectoren dan ook verstandiger om deze momenten aan te grijpen om zelf mee over te schakelen van het stimuleren van ongezonde overconsumptie en het grote publiek te winnen voor wat minder maar betere producten. Zodat duurzaamheid zijn snobistisch kantje verliest.
Gezellig
Want het moet wel een beetje gezellig blijven. Geheelonthouding is niet het antwoord op overconsumptie. Sociale controle kan aangenaam zijn, sociale druk is dat meestal niet.
Betere gezondheidszorg via dure technologische vernieuwing zal onvermijdelijk leiden tot meer aandacht voor preventie en ontrading van ongezond leven. Maar we moeten opletten voor een nieuw en vaak elitair puritanisme dat elk genot verbant.
Overigens, als er dan toch veertig dagen gevast moet worden, dan zou even wat milderen met gebruik van sociale media sommigen ook geen kwaad doen, ook in de Wetstraat. En neen, meneer de staatssecretaris, we gaan geen namen noemen.
*
Ex-Digitaliaanse Bedenkingen
*
Voor wie het zich nog herinnert: de Kerkgeschiedenis had het altijd over drie perioden in haar bestaan: de Lijdende, de Strijdende en de Zegevierende Kerk. Historisch blijkt dat wel min of meer te kloppen, afgezien van het voor altijd door de Islam afgesnoepte Oost Romeinse Rijk, met Hoofdstad Constantinopel, herdoopt tot Istambul en nu Turkije.
Het spijtige van de zaak is wel dat deze 3 perioden een ‘petuum mobile’ blijken te zijn die zich voortdurend maar blijven herhalen. Wat op zijn beurt dan weer een contradictie in termini blijkt te zijn, want ook aan de Wet der Traagheid, in casu het blijven tikken,  komt er noodgedwongen een einde aan.
Hoe dikwijls men er ook een tourneé minerale, een 40-Daagse Vasten en Vleesderven omwille van de bezorgdheid voor het milieu, of omwille van de Volksgezondheid van maakt, het zijn allemaal pogingen om het Christendom, dat onlosmakelijk deel uitmaakt van de Westelijke Beschaving, of er zelfs de essentie van uitmaakt, onder te sneeuwen. Om er dan één grote ijsvlakte van te maken waar geen menselijk leven meer mogelijk is.
Maar neen, hoor. Z
o stom is men bij Linx nu ook weer niet. Want daar is in de eerste plaats de on-uitputtelijke Rijkdom van het Midden Oosten: pietrol, gas en woestijnzand, alle drie uitgedragen  door de Kracht van hun vrouwenbuiken, antrax en Het Kromzwaard. Laten wij daar echter de moed niet bij verliezen, alles went. Ok dàt is een natuurwet.
De krachr van de invasie is wel onmenselijk primitief, maar onze wereld-verbeteraars zijn er zeker van, dat het schep van de snede is. Ze houden zichzelf en  de goegemeente voor, dat deze wreedheid gematigd is. Deze keer geen Opium voor het Volk, maar de algemene geborgenheid van de boerka en het kontheffen.
Na Pasen, het Feest van de Opstanding, (curieus hoe die nu weer zal worden aangepakt) komt de proef op de smaak van de pudding: de bevestiging van de Turkse annexatie van het Avondland door Sultan Erdogan.
Op ons bord: deze Turkse couscous onder bedreiging van 3-4 miljoen in Turkije geblokkeerde ‘vluchtelingen’, ofwel de hoopvolle stembusuitslagen  in de ons omringende landen. Die wellicht het op 20 Januari 2017 begonnen einde van de IJstijd, n in Amerika, zullen bevestigen.
Moge de Hemel ons bijstaan.

(Digitalia)





Geen opmerkingen: