vrijdag 10 maart 2017

4069


Vrijdag 10 Maart

4069 - HET SPROOKJES FEDERALISME UIT DE VERHALEN DER SPROKJES VERTELLERS
*
INHOUD: VLAANDEREN REBUILT/NV ARROGANTIE: de vooruitzichten voor 2019, d.i. contfederalisme, liggen nog vele lichtjaren ver FERALE VERKIEZINGEN 2019 er op of er ver naast -
*


VENSTER OP DE WERELD
*
De Wever: "In 2019 komt onze institutionele agenda op tafel"
"Als de kiezer ons bij de verkiezingen van 2019 de juiste kaarten geeft, dan zal ik geen regering vormen met de PS zonder akkoord over confederalisme. En ook wanneer de PS niet nodig is, zal onze institutionele agenda op tafel komen."
Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in Het Belang van Limburg.
Uiteraard is het afwachten wat de burger bij de federale verkiezingen van 2019 beslist. Maar op basis van de laatste peilingen, waarbij de PvdA-PTB fors vooruitgaat in Wallonië, acht De Wever het goed mogelijk dat het opnieuw heel moeilijk zal zijn om een federale regering te vormen. Dat kan volgens hem voor een opbod zorgen en vervolgens leiden tot een communautaire doorbraak. "Als de onderhandelingen dermate uitputtend en frustrerend worden, dan zal ongetwijfeld de vraag komen: waarom zouden we elkaar nog langer bezighouden?"
*
En toen kam er een varken met een lange snuit….
"Als we goede kaarten krijgen van de kiezer en de PS - al dan niet in combinatie met de PvdA-PTB - incontournable wordt, dan stap ik nooit in een regering met de PS zonder integrale uitvoering van onze institutionele blauwdruk", zo maakt De Wever zich nog sterk.
Confederalisme

Een forse belofte, waarbij De Wever het uitdrukkelijk over confederalisme heeft. Van een klassieke staatshervorming wil de N-VA-voorzitter niet meer weten. "Dan hebben we nog 36 staatshervormingen en 100 jaar nodig om te komen tot waar we willen. Dat maakt ondertussen de zaken alleen maar complexer en duurder en zorgt voor een groot democratisch deficit", aldus De Wever. "De lessen die we uit 2010 getrokken hebben, zijn dat we niet meer onderhandelen met partijen die niets vragen."
Ook zonder de PS zal de N-VA trouwens een einde maken aan de communautaire standstill die is afgesproken bij de regeringsvorming van 2014, belooft De Wever. "Ook wanneer de PS niet nodig is, zal de institutionele agenda op de onderhandelingstafel komen. Maar indien de Franstaligen niet bewegen, zullen we de kaarten die we krijgen opnieuw gebruiken om dat te doen wat goed is voor Vlaanderen."
Bevoegdheden herfederaliseren om conflicten zoals over de geluidsnormen rond Zaventem te vermijden is voor De Wever alvast geen optie. "Wat krijg je dan? Discussies en blokkering binnen de federale regering."
Interne nota
Vorig jaar lekte in De Morgen al een interne N-VA-nota uit met de strategie die De Wever vandaag aanhaalt. De nota kwam er na het tumultueuze vertrek van de communautaire hardliners Hendrik Vuye en Veerle Wouters. "Het eerstvolgende doel is het confederalisme", zo viel daarin te lezen. "Dat kan in 2019 zijn, maar dat zal van de kiezer afhangen. (...) Als de Franstalige kiezer de PS incontournable maakt, dan komen wij enkel aan tafel om het confederalisme te realiseren. BDW heeft nooit gezegd dat zonder de PS ook betekent dat het zonder staatshervorming zal zijn."
Enz, enz, bla-bla-bla
*
Ex-Digitaliaanse Bedenkingen
*
Als West-Vlaming nemen we ipso facto aan, dat wat BDW vertelt in Hasselt (Limburg) ook geldt voor de rest van Vlaanderen. Tenzij dat Hart-Vlaanderen verkiest zijn eigen weg te gaan, wat er ooit wel van zal komen…
Overdreven grootsprakerig, zegt U? Ja, en dan?
Let er dan eens op, hoeveel en in welk tempo het Antwerps, het Gents en ht Limburgs overal te berde komen? West-Vlamingen bij Ben Crabé, bij de landspolitiek in de 7de Dag, op radio en TV:  ’t is overal ‘zie je gie e van Brugghe, zeet joen vanachter’… Zelfs de Ronde van Vlaanderen is.. een Antwerps gedoe geworden…..
Mê hiel Aaantwaarpe, maor niet me mai, hé….
*
Dus dat ‘federalisme’ van BDW en al de rest, dat zijn gewoon… ‘konten’.
Voor mensen die het ongeluk hebben verder dan normaal van De Schreve geboren te zijn, ’n konte da’s in ’t Fransoos un compte’, (’n vertelselke). Het klinkt een beetje Baagoens, de dieventoale, en dat is het dan nog ook. Net zoals trouwens het woord confederalisme.. Puur Bargoens want camouflage-taal…
Met de her-uitvinding van de juiste lichaamslijnen volgens ‘Nike’ , de fabrikant van sportkledij, benaderen we zoals U kunt zien, datzelfde standpunt. Zie bijvoorbeeld volgende nieuwe trend in de hijab boerka-mode… Bruine verkrachters kunnen dus gewoon bij het Eigen Volk Eerst aan hun trekken komen…
Als kustbewoners zijn West-Vlamingen beter gewoon aan het eeuwige fenomeen van eb en vloed. Het breed gebruis der baren brengt hen een machtig lief, rapper en feller dan het kabbelen van het o zo romantische Zilvermeer in Mol. En zo besluiten wij, dat al dat cont-federalimse gewoon praat is tegen de vaak.
*
Daar is maar één land, dat mijn land kan zijn,
Daar rukt niet de Rhône, daar stroomt niet de Rijn,
Daar vloeit maar de Leie en de Schelde die brandt,
Daar is maar één Vlaandren, 't is mijn land!
*
En dus hebben ‘institutionele hervormingen’ slechts zijn, als die zonder franjes tot de essentie teruggaan, namelijk onszelven de baas zijn  zonder vreemde moeials daarbij.
En daar is zelfs BDW, alhoewel niet helemaal onverdienstelijk, een maatje of tien te klein voor.
 (Digitalia)
++++




Geen opmerkingen: