dinsdag 18 april 2017

4106


Dinsdag 18 April
*
4106 - GERAAKT HET UNIVERSUM STILAAN HELEMAAL ONTBLOOT?
*
INHOUD: WETENSCH  AP: gaat op die manier misschien de Mens gaan beseffen dat hij maar een nietig pluisje is die voor een korte wijle mag leven op dat andere ietwat groter pluisje, dat we dichterlijk omschrijven als ‘De Blawe Planeet’? Nietigheid zonder einde zullen we maar zeggen…

DAKVENSTER OP DE WERELD


*
Hebben fysici negatieve massa gecreëerd?


*
Amerikaanse wetenschappers beweren dat zij erin geslaagd zijn een vloeistof met negatieve massa te maken in een laboratorium. Kennis die onze visie op de werkelijkheid wel eens zou kunnen veranderen.
Professor Jacques Tempère, Universiteit Antwerpen
*
… Voor de leek illustreert professor Jacques Tempère het begrip treffend aan de hand van een glaasje champagne. Een druppeltje water valt naar beneden, maar een luchtbelletje in een glaasje champagne schijnt de verkeerde richting uit te gaan. Het luchtbelletje als object op zich lijkt dan een negatieve massa te hebben.
… een mooi beroep, daar aan de UA…
*
De wetenschappers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijk vakblad Physical Review Letters. In een laboratoriumsetting koelden zij rubidium-atomen tot het bijna absolute nulpunt (0 Kelvin of -273,15 graden Celsius). Door de manier waarop het koude wolkje atomen dan reageert op een kracht, lijkt het alsof het een negatieve massa bezit. 
*
In zulke toestand overlappen de materiegolven van de deeltjes immers zodanig, dat ze niet meer van elkaar onderscheiden kunnen worden en uiteindelijk één grote materie-golf ontstaat. Dat wordt gezien als de vijfde aggregatie-toestand naast het alombekende vast, vloeibaar, gas en plasma. In die toestand vloeien de deeltjes zonder weerstand, een zogenaamd superfluïdum. 
Om tot zo'n superfluïde toestand
*
… te komen, gebruikten de wetenschappers lasers om de rubidium-atomen te koelen. De atomen werden opgesloten in een compacte magnetische val, waarin ze ingevangen zijn zoals soep in een kom.
 die 'kom' had het rubidium nog een normale, positieve massa. Als de kom breekt, zouden de atomen bijgevolg naar buiten snellen. 
"Geen nieuwe kennis over donkere materie"
*
De wetenschappers hanteerden echter een tweede groep lasers zodat ze de manier waarop de atomen rond hun as draaien, konden koppelen aan hun snelheid, in vaktermen de spinbaan-koppeling genoemd. Wanneer ze dan de val van de atomen uitschakelen, gedraagt het wolkje atomen zich alsof het een negatieve massa heeft. 
"Wat van belang is, is dat het hier gaat om inertiële massa en niet om gravitationele massa", zegt professor Tempère. "De eerste is de massa die kracht aan versnelling linkt en dat noemen we de traagheidsmassa of heel netjes de inertiële massa. Laatstgenoemde is de massa die onderhevig is aan zwaartekracht en dat noemen we heel netjes de gravitationele massa. De onderzoekers hier hebben niet de zwaartekracht negatief gemaakt, maar de inertiële massa."
Wie nu denkt dat het hier gaat om baanbrekende fysica die ons nieuwe kennis aanreikt over donkere materie, slaat de bal mis. "De grootste verwezenlijking van dit experiment is dat we de kwantumtheorie, onze visie op de werkelijkheid, nu op manieren kunnen testen die van tevoren niet mogelijk waren."
*

Ex-Digitaliaanse Bedenkingen
*
Waarom de Aarde soms wel eens De Blauwe Planeet wordt genoemd, komt naar men zegt, door de van waterstof verzadigde atmosfeer die voor +80% uit water bestaat. Net zoals de mens, trouwens…

Maar laten wij ons eerst en vooral inlichten door mensen die het kunnen weten? Of die denken het te kunnen weten, zoals in het kranten-artikel hierboven.
een vloeistof met negatieve massa
Dat is me daar wat, in die Antwerpse Unief. Eerst champagne, da, soep… Het moet er daar zeer plezant (en voedzaam) aan toe gaan.
de rubidium-atomen
Voor Julius Caesar was dat, lang geleden, de Rubicon. Wie in het gezelschap een paar legioenen toendertijd dat welomschreven waterke overstak, had de bedoeling om Rome te veroveren. Heden ten dage is dat het rubidium-atoom die op zijn beurt dreigt het Boek Genesis in de verdrukking te brengen. Wat hierop neerkomt, dat God-de-Vader, die dat allemaal in elkaar heeft geknutseld, een zeer begaafd natuurkundige moet zijn geweest… Eerder een ‘Geleerde’ dn de Schepper van Hemel en Aarde.
Of is het eerder een stap terug in de Geschiedenis van het Mensdom? Want het zit er aan te komen: de zwaartekracht staat op het punt te worden opgeheven….
aan zwaartekracht
Naar blijkt uit de verhalen over onze verre voorouders, hadden die van die Druïden, die zich zonder enige schijnbare moeite van marentakken overweldigde bomen, van boom tot boom zich konden verplaatsen, zelfs van de ene kant van de wereld naar de andere. Waar die dan bijeenkwamen om te beslissen over elkaars politieke bekommernissen….
Denk daarbij aan de Air Force One die onderweg is naar Sjeremetjevo, de centrale vlieghaven van Moscou….
*
Je ziet ze zò vliegen!!!
Weet U, in de Bijbel staat een ongeveer gelijkaardig verhaal, getiteld ‘Daniël in de Leeuwenkuil’….
Het gaat zo. Een ‘Profeet’ (niet te verwarren met ‘Profiteur’) bevond zich reeds verschillende dagen als straf in een kuil vol hongerige leeuwen, aan wie hi onderricht gaf, ipv dat die hem tussen de boterham legden. Dat kon zo niet blijven duren en dus stuurde Jahweh een Engel Gods de lucht n. De landman Daniël, die net onderweg was met het middagmaal naar zijn bedienden op het veld, werd door die Engel bij de kraag gegrepen, en met door de lucht afgeleverd bij de hongerige Profeet in zijn leeuwenkuil.
Dat is tenminste de story die wij ademloos zaten te beluisteren in de les ‘Gewijde Geschiedenis’, het eerste les-uur in de namiddag in de Lagere School.
Persoonlijk hen ik die ‘lessen’ altijd zeer serieus genomen, daar ze stuk voor stuk, bij nader toezien, echte ervarings-lessen waren van een Hogere Macht.
En geloof me, op de Lagere Jongens School in St Jan, bij Meester Daniël (ook toevaliig, hé) was ik een knaap die goed luisterde naar de Grote Mensen… Zoals het spreekwoord zegt: ‘Kleine potjes, grote oren’….
*
(Digitalia)
++++



Geen opmerkingen: