zaterdag 29 april 2017

4117


Zaterdag 29 April

4117 - OVER DE VERBETERDE HEILIGE  KORAN IN INDONESIE
*
INHOUD: ISLAM LEER:  wordt in Indonesië  de basis ervan aangepakt. Wordt de Koran aangepast of volgt er een bloedige afrekening?
*
VANDAAG: Z. Robrecht van Brugge: hij is de eerste abt van Ter Duinen, later van Clairvaux, cisterciënzer ofte witte pater.  In zijne tijd verkreeg hij van de Grave van Vlaanderen, “Verlossinge van alle tollen, passeergeld, burgergeld en andere takse, zoo voor hunne personen als voor de beesten. ’t Is een pater dat we nu naar Brussels Parlement moeten kunnen sturen, da zou nog ne keer ne politieker zijn met voeling van wat er leeft bij het volk;
Catherina van Siëna: ze wordt sedert ze onthoofd werd, aanroepen tegen hoofdpijn.  Deze Catharina is een van de beroemdste mystica’s van de Rooms-Katholieke Kerk en ze is op drie plaatsen begraven: haar lichaam in de Santa Maria sopra MinervaKerk in ’t hartje Rome, haar hoofd in een nis van de San Domenicakerk in Siëna en één van haar voeten in de San Zanipolo-Kerk in Venetië.
Ze heeft zich veel bemoeid met de politiek, eerst en vooral met de eindeloze conflicten tussen de vele steden in haar omgeving, maar later ook met de wereldpolitiek. Vooral het feit dat de paus sinds 1309 in Avignon resideerde in plaats van in Rome, waar hij thuishoorde, zat Catharina buitengewoon dwars. De vele Franse kardinalen hadden een terugkeer naar Rome eindeloos weten te vertragen, maar Catharina bleek sterker dan zij. In 1376 ging Catharina (29j!) op reis naar Avignon. Mede dankzij haar eindeloze preken aan het adres van paus Gregorius XI liet deze zich uiteindelijk overhalen zijn hof weer naar Rome te verplaatsen.  Ze stierf in Rome op 33 jarige leeftijd.
In 1866 werd ze uitgeroepen tot patrones van Rome.
In 1930 werd ze uitgeroepen tot patrones van Italië.
Samen met de heilige Theresia van Ávila werd zij in 1970 door paus Paulus VI als eerste vrouw verheven tot kerklerares.
In 1999 benoemde paus Johannes Paulus II haar met Birgitta van Zweden en Theresia-Benedicta van het Kruis (Edith Stein) tot patrones van Europa. Voorts is zij de patroonheilige van de Dominicanessen van de Derde Orde, de wasvrouwen en de stervenden.




DAKVENSTER OP DE WERELD


*
Moslima's roepen fatwa uit over kindhuwelijk
Deze foto in het oorspronkelijke artikel verduidelijkt het probleem op een overtuigende wijze
*
Vrouwelijke geestelijken hebben vandaag een fatwa uitgevaardigd om een eind te maken aan kindhuwelijken in Indonesië, het land met de grootste moslimbevolking ter wereld. Het is daar heel gewoon dat meisjes voor hun achttiende trouwen en de school niet afmaken.

*
Vrouwelijke geestelijken hebben vandaag een fatwa uitgevaardigd om een eind te maken aan kindhuwelijken in Indonesië, het land met de grootste moslimbevolking ter wereld. Het is daar heel gewoon dat meisjes voor hun achttiende trouwen en de school niet afmaken.

Dit is tenminste een veel duidelijker voorstelling van zaken….
*
De verordening, van wezenlijk belang in de islam maar niet wettelijk bindend, werd naar buiten gebracht na een driedaags congres van religieuze leidsters in het westen van Java. Het komt zelden voor dat Indonesische vrouwen op deze manier stelling nemen. Op de bijeenkomst waren ook vertegenwoordigsters uit Afghanistan, Pakistan en Maleisië.-
"Zwangerschaps-sterfte is een groot probleem in Indonesië. Wij kunnen als geestelijk leiders een rol spelen inzake het kindhuwelijk", zei organisator Ninik Rahayu. "Wij kennen de vraagstukken en obstakels waarmee vrouwen te maken krijgen. Wij kunnen dus actie ondernemen in plaats van af te wachten tot de regering iets doet om deze kinderen te beschermen".
In de nu gepubliceerde fatwa wordt het in de echt verbinden van minderjarigen 'schadelijk' genoemd. Het is een heilige verplichting dat voortaan te voorkomen, om kindbruidjes veel potentiële ellende te besparen.
*
Ex-Digitaliaanse Bedenkingen

Ze leefde (de H. Catharina van Soena, een vrouw, stel U even voor!) eind de jaren 1300 en bedreef in de Christelijke Wereld van toen een hoofdrol in de internationale politiek. De Pausen werden van het Paleis in Laterano (Rome), paleis dat even later door ‘onbekenden’ werd leeggeroofd en in brand gestoken, weggesleept naar Avignon door Filips de Schone. Toen de Paus naar Vaticano (Rome) terugkeerde, was dat via een ander Pauselijke Residentie in Montefiascone, dat heden ten dage gedeeltelijk wordt gerestaureerd. Op zekere dag waren wij daarbij, toen de Catharina-Zaal plechtig werd ingehuldigd. 
Filips de Schone was de Franse Koning die in 1302 in Groeninge (Kortrijk) klop kreeg van de Vlaamse Poorters. Daar sneuvelde ook zijn neef en Opperbevelhebber, Robert D’Artois (Artesië) die door zijn inzet in de strijd, gehoopt had Graaf van Vlaanderen te kunnen worden. Slecht voor zijn ambities, maar goed voor ons dat hij in 1302 viel op het veld van eer, anders was Vlaanderen al meer dan 500 jaar eerder verfranst geweest….
*
Tja, over wat vrouwen daar uitspoken in Indonesië, wijs ik met een beschuldigende vinger naar de Engelse Koloniale Periode van toen. Die heeft nooit iets gedaan om de invasie plannen van de Islam te weren. Integendeel. De bloedige rivaliteit tussen de bestaande ‘sekten’ liet hen toe het lang te domineren.
*
De schuldigen zijn al lang dood en begraven. En ik verhoop da ze bij God hun gerichte straf hebben gekregen. Hun Engelse nakomelingen (ook alle Moslima’s ter wereld en ook wij) zitten odertussen wel met de gebakken peren….
(Digitalia)
++++


*

De6/847

Geen opmerkingen: