vrijdag 7 april 2017

4093


Vrijdag 7 April
4093 - HET BRUSSELS EURO STDION VAN GHELAMCO IS, VOORLOPIG TOOCH, VLEUGELLAM
*
INHOUD: VLAANDEREN REBUILT: Der  Graai Coburger Francofone Elite moet met hun vuile poten van Grimbergen in Vlaanderen, afblijven…. Voor één keer akkoord met ‘Groen‘ en voorwaar ook met hun Francofone vriendjes van Ecolo.
*
RIDERO: Mama, weet je hoe een skelet de  deur openmaakt?” vroeg Ingridje.  Moeder bleef het antwoord schuldig. “Wel, ma, met zijn sleutelbeentje!”
*
VANDAAG: H. Paus Sixtus I en Z. Arnold van Leuven

DAKVENSTER OP DE WERELD


*
Het Eurostadion-project is een schoolvoorbeeld van oude politieke cultuur
Een ontwerp van het Eurostadion. ©rv
*
Voor wie nog twijfelt: het Eurostadion komt er niet. Toch niet voor 2020. We roepen iedereen op, die sport een warm hart toedraagt, om samen een nieuwe oplossing te zoeken die wél gedragen is. Namens Groen en Ecolo geven we graag een eerste voorzet.
*
Komt er echt geen Eurostadion voor 2020? Neen. Tenzij…
Arnaud Verstraete (Groen). ©Groen!
*
Tenzij Ben Weyts een bocht maakt van 180 graden en de gronden alsnog verkoopt. En er plots toch een milieu- en bouwvergunning komt. En RSC Anderlecht dit ineens toch een haalbaar project vindt en bereid is om zo’n 300 miljoen euro te betalen voor een stadion dat te groot is en nooit het hunne wordt. En de Belgische Voetbalbond dit plots ook weer ziet zitten. En als alle tegenstanders beslissen om, ondanks hun ernstige bezorgdheden, geen beroeps-procedures te starten… en dat alles liefst binnen de 3 maanden.
De kans is groter dat de Rode Duivels het komende WK én EK met totale overmacht winnen. Go Red Devils!
Maar dat zal, wat het EK 2020 betreft, niet in België zijn, en da’s bitter.
Arnaud Pinxteren (Ecolo). ©RV
*
Hoe is het zo ver kunnen komen? Van in het begin was duidelijk waar het goed fout zit: dit project is een schoolvoorbeeld van oude politieke cultuur. Enkele ambitieuze politici dromen ervan zichzelf te vereeuwigen in “un grand projet”, bedisselen met vastgoedbonzen in achterkamers overeenkomsten-die-niemand-mag-zien, gooien gul met belastinggeld en geven duur overheidsbezit zo goed als gratis weg. Aan de buitenwereld vertellen ze mooie verhaaltjes: dit stadion zal de belastingbetaler niets kosten, bijvoorbeeld. En natuurlijk komt er een oplossing voor de Memorial Van Damme. En er is geen negatief effect op de Ring. Beloftes die stuk voor stuk gebroken werden.
Wie het waagde om daar een democratische dialoog over te vragen, botste op een muur. Inspraak? Vergeet het. Transparantie? Niet voor deze heren. De viceminister-president Guy Vanhengel veegde zelfs vrolijk zijn voeten aan de wetten over openbaarheid van bestuur.
*
Twee jaar lang doken om de haverklap ontstellende feiten op, die aantoonden dat de liberale onderhandelaars, weinig gehinderd door professionalisme of overwegingen van algemeen belang, plat op de buik gingen om hun groots project te realiseren. Zowat alle lusten zijn voor Ghelamco. Alle lasten zijn voor de overheid, de belastingbetaler dus. Het “gratis” stadion uitbaten, kost 125 miljoen euro. “Uitbaten” betekent hier: 1.000 gratis tickets en 250 zitjes in de loges, voor de Brusselse bestuurders, per match. De bestaande parking C, van 12.000 plaatsen in volle overheidseigendom, gaat gratis naar de privé. Daarna betaalt de overheid 80 miljoen om er een nieuwe parking op te bouwen. De kosten voor veiligheid (33 miljoen), nieuwe infrastructuur, een nieuw atletiekstadion, … De overheid betaalt het wel. Als Ghelamco 100 jaar later de terreinen teruggeeft, moet de overheid alles opkopen, inclusief de gigantische 450.000 m² kantoren, appartementen en hotels, die Ghelamco daar nu mag bouwen. Is het toeval dat dezelfde liberalen altijd roepen dat “de privé” efficiënter werkt dan de overheid? Als zij de overheid besturen, klopt die stelling wel.
Het zijn trouwens die gigantische hoeveelheden kantoorruimte, niet de voetbalactiviteiten, die zouden zorgen voor zwaardere dagelijkse files en luchtvervuiling.
Wie wil nog met dit Eurostadion te maken hebben? RSC Anderlecht, de Belgische voetbalbond, de brede bevolking in Brussel en Vlaanderen en de meeste politieke partijen alvast niet meer.
Wat nu?
Sport is van groot maatschappelijk belang. Daarom zijn Groen en Ecolo voorstander van een stadion waar internationale wedstrijden gespeeld kunnen worden. De overheid mag hier zeker een rol in spelen, al was het maar om te garanderen dat alle opties bekeken worden, dat het algemeen belang altijd voorop staat, en dat alles transparant en eerlijk gebeurt.
Hier komt onze voorzet: bouw op de Koning Boudewijnsite een nieuw stadion voor voetbal, atletiek, rugby, hockey, zelfs indoor sporten (basket, zwemmen, …) onder de tribunes. Een sportarena voor topmatchen, die alle andere dagen openstaat voor lokale verenigingen, clubs en bevolking. Bestudeer die optie ten minste, in samenwerking met alle overheden en de bevolking.
Voor ons geen plek die verdeelt, zoals het Eurostadion, maar een bruisende plek die mensen samenbrengt. Om dagelijks te genieten van sportprestaties van alle niveaus en vormen. Maak van deze nederlaag van oude politieke cultuur een historisch overwinning van nieuwe politieke cultuur: een sporttempel voor en door de bevolking.
*
Digitaliaanse Bedenkingen
*
Het mag U verwonderen, dat U hier op deze Blog een Vrije Tribune krijgt aangeboden voor wat Groen-graaiers gras gedaas..  Maar deze jongens mogen er zijn. Voor ’t zelfde geld hadden ze Hard-Vlamingen kunnen zijn, de soort die het hier binnenkort zullen te zeggen hebben.
 Hard-Vlamingen zijn Vlamingen zoals U en ik, van de Harde Lijn die recht dor zee het hart op de juiste plaats dragen. De kleur, politiek of de van de huid, is totaal bijkomstig. Het goede doel heiligt de mddelen.
*
De huidige Hoge Zakken Vulders Gilde  in hun bloot gat zetten is iets, het beter doen dan Groen! is pas goed fatsoen. Onze welvaart kan niet nog ne keer aan amateurs worden over gelaten.   
En neen, in die Brusselse arena zullen  noot leeuwen  getemd worden. Mijn vroegere parochianen uit mijn jeugd, met naam en toenaam het gezin Gheyens-Lammerant (vandaar het zeer origineel klinkende GHE-LAM C°) uit Pilkem zal andere nesten moeten zoeken om hun eieren in te leggen. Maar één ding weet men daar al zeker: het zullen geen Brusselse of Waalse nesten zijn, want die zijn zo lek als een zeef met gaten.
Alles uitgesteld tot ver na 2020….Of vroeger, moest blijken dat we ondertussen Onafhankelijk zijn geworden en dus geen Gekleurde Duivels meer nodig hebben….
*
PS
Die Pilkemstraat heeft al ’n eerste keer naast de prijzen gegrepen
 Dat was toen ondergetekende wijde wereld in trok naar het Waregemse. De tweede keer was toen Lernaut & Hauspie op die plats Flanders Language Valley wilden uit de grond stalpen. Maar in de rug werden gestoken door de USA Washungton Post (dezelfde die nu probeert Trump te dumpen), dankbaar bijgesprongen door le Très Grad Bruxelles. Het patent om alle gesproken talen ter wereld ogenblikkelijk neer te schrijven  in elke andere taal ter wereld. Wie deze techniek beheerst, beheerste de moderne wereld. En daarom werd het Vlaanderen  niet gegund. De stok om de hond te slaan, was rap gevonden: de Amerikaanse zakenwereld zag in de Coburger ‘Boekhouidingswet’ een voorschrift dat ze niet eens kenden. Namelijk de verplichting om in  de Jaarrekening ten gerieve der aandeelhouders, alle zekere toekomstige feiten op te nemen en toe te lichten.
De derde nekslag voor ‘mijn’ geliefde Pilkemtraat is  het feit dat de Wereldberoemde Tepelbouwers  voor de Moderne afgodendienst van Koning Voetbal nu genekt werden door ht ‘Eigen Volk Eerst’, de Vlaamse deelregeringdie  de voet kon dwars zetten tegen de koloniale eisen van de Franstalige Graai-Elite.
Er rest hen alleen nog zich toe te leggen op hun Arabische Volbloeden, een andere hobby van hen die hen slapend rijk maakt.
Misschien dat Mr Paul Gheysens dan binnenkort de nodige middelen heeft bijeen gekregen om revanche kan nemen om de haspel van leugen en bedrog rond L&H terug te spoelen. Dan er op de driesprong ’t OL Vrouwkapelletje kunnen vervangen worden door een Gedenkteken van een soort geharnaste ridder die met de rechterhand met een dringend gebaar wijst naar de Heilige Grond waarop hij gestandbeeld staat.
*
(Digitalia)





Geen opmerkingen: