maandag 12 juni 2017

4143

Maandag 12 Juni
*
4153 - PROGRESSIEFSTE KRANT VAN HET LAND VEREERT OUDE KERKELIJKE TRADIEITES
*
INHOUD: VLAANDEREN REBUILT.: de uitgesproken progressieve De Morgen besteedt de nodige aandacht aan ons rijke Vlaamse verleden…

DAKVENSTER OP DE WERELD

*
Kerk herbergt verborgen parel: beeld plotseling honderden jaren ouder dan gedacht
*
Het madonnabeeld in de Sint-Pieterskerk van Testelt blijkt veel ouder te zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Het beeld blijkt niet uit 1791 te zijn, maar uit 1519. Binnen 2 jaar kan dus het vijfhonderdjarig bestaan gevierd worden.
De Sint-Pieterskerk in Testelt
*
is een verborgen pareltje van religieuze kunst. Tijdens de open kerkdagen van vorige week kwam een opmerkelijk feit naar boven: de staande Madonna met kind die in de kerk ophangt, is veel ouder dan gedacht.
“Er lagen voor de gelegenheid een aantal oude cijnsboeken in de kerk”, zegt medeorganisator Paul Bergen van de kerkraad Testelt. “In een van die boeken wordt de madonna gesitueerd in 1519. Tot nu toe was 1791 het vroegste spoor dat we kenden. Toen werd het beeld in de kapel van het zogenaamde scheepstrekkersambacht geplaatst. Dat betekent dat we binnen twee jaar het vijfhonderdjarig bestaan van het beeldje vieren.”
Opmerkelijke geschiedenis
Het madonnabeeld heeft een opmerkelijke geschiedenis achter de rug. De kapel met de Madonna, stond naast de brug over de Demer. Die werd in 1940 opgeblazen om de Duitsers af te remmen. Het beeld viel in het water maar werd gered door de toenmalige gemeentesecretaris Van Aert. In 1954 werd het beeld in een nieuwgebouwde kapel in de buurt van de pastorie geplaatst. Daar werd in 1967 brand gesticht en het beeld werd zwart geblakerd. Pastoor Backx liet de Madonna professioneel restaureren in het stadsmuseum van Leuven.
De open kerkdagen hadden nog een verrassing in petto. De Leuvense professor Van De Wouwer kwam een bezoekje brengen aan het familiegraf in de kerk. “Het graf dateert uit de zeventiende eeuw”, zegt Paul Bergen. “Allicht liggen er zestien mensen in. Van De Wouwer heeft zijn vader beloofd om het monument te helpen restaureren. We bekijken nu de mogelijkheden.”
Bron
*
Ex-Digitaliaanse Bedenkingen
*
Het heeft niet veel gescheeld, of als titel van dit stukje, had er gestaan ‘Voor Outer en Heerd’, of ‘Omdat ik Vlaming ben’….
Zonder sentimenteel te willen doen, betrap ik er mezelve er op de reden te hebben gevonden, waarom de De Morgen al vele jaren lang mijn favoriete krant is geworden. Weliswaar in een soort haat-liefde verhouding, na de verkrampte ‘verlinksing’ van de Standaard Groep rond de Familie Leysen. Merkwaardig hoe de stamvader André Leysen, de gewezen Hitler Junge met uitgesproken  Vlaamse roots, het verkeerde andere kamp heeft gekozen. Zodanig dat, naar het schijnt, de huis- tuin- en keukentaal van de ganse familie  ondertussen het Frans is geworden.
*
Van Klauwaert verharen naar Leliaert is inderdaad het beste bewijs voor de laffe kontdraaierij omwille van het smeer. En daarom voel ik mij verplicht nogmaals ons Ma ten tonele te voeren met haar vat vol volkse wijsheden, waaronder het gezegde ‘God borgt, maar scheldt nie kwiete’. Waarin elke West-Vlaming gemakkelijk het woord ‘kwijtschelden’ herkent.
Een beetje aangepast aan de traag voortmalende tijdsgeest, zou ik zeggen: vroeg of laat komt Lootje om zijn Bootje.
*
Inderdaad: dank zij de bewustwording bij de gewone Burtger voor het leven bedreigend Islam-gevaar; grijpen bewuste  Vlamingen meer en meer  terug naqaqr hun glorierijk verleden. Dat, zelfs in weerwil van de Kerkelijke  Hovaardigheidsbekleders.
Denk nu niet meteen, dat ook Digitalia vlug-vlug het hek naar de wind hangt. God-beware mij! Maar het moet ook U zijn opgevallen dat de Media (met uitzondering van DM) hun best hebben gedaan om de Week van de Open Kerken zoveel mmogelijk dood te zwijgen.
En dat precies de De Morgen, zelfs  de kerkelijke woordenschat in een nieuw kleedje heeft gezet, door het begrip ‘Kerkfabriek’  te vervangen door ‘Kerkraad’. Daarom alleen al verdienet die krant ons respect.
Ondergetekende is gewoon  de Vlaming dien God hem Vlaming schiep. En zegt in alle nederigheid, net als Wijlen Maarten Luther, de door Rome verketterde  gedreven ziel, ppot zei: ‘Hier sta ik. Ik kan niet anders’…
*
Afbeeldingen geleend bij Google Cartoons
 (Digitalia)

Geen opmerkingen: