dinsdag 4 juli 2017

4196


Dinsdag 4 Juli 2017

4196  - BRUSSELSE OLIEVLEK MOET MAAR UITBREIDEN NAAR WAALS BRABANT
*
INHOUD: VLAANDEREN REBUILT: Klein Kasteeltje, veel te vuil geworden, schuift op naar Vlaams Brabant tussen ander afvl in Neder-Over-Heembeek…
Proficiat voor de Federale Regering Dewever I

OP DE IJTKIJK
*
Brussel wil niet weten van verhuis asielzoekerscentrum
*
Waarnemend Brussels burgemeester Philippe Close (PS) verzet zich tegen de plannen van de regering om van een nieuw asielcentrum in Neder-over-Heembeek de draaischijf van de asielopvang te maken. De burgemeester vraagt een onderhoud met de federale regering en het Brussels Gewest.
In dit scenario moet het Klein Kasteeltje in het centrum van de hoofdstad sluiten. Volgens Close betaalt het noorden van Brussel zo de prijs voor een herwaardering van het centrum van de stad.
De ministerraad zette vorige week het licht op groen voor de oprichting van een nieuw aanmeldcentrum voor asielzoekers in Neder-over-Heembeek, in het noorden van de hoofdstad. Het asielcentrum in het Klein Kasteeltje is oud en verloederd, en veel asielzoekers hangen overdag in de buurt rond, in de hoop dat ronselaars hen oppikken voor zwart werk. De regering wil de buurt herwaarderen en de site van het Klein Kasteeltje beschikbaar maken voor stadsontwikkeling.
Dat laatste luik juicht burgemeester Close toe. ‘Het werd tijd dat we een oplossing vonden voor die wijk’, klonk het maandag. Voor hem is de bouw van scholen, kinderdagverblijven en woningen op de site ‘prioritair’.
Maar de oprichting van een nieuw centrum in Neder-over-Heembeek gaat voor hem een stap te ver. ‘Er kan geen sprake van zijn dat een oplossing voor het centrum van de stad ten koste gaat van het noorden van Brussel’, zegt Close.

Volgens de burgemeester neemt het noorden van de stad zo al een belangrijk deel van de noodzakelijke infrastructuur op zich met de Seveso-fabriek, een verbrandingsoven, het centrum voor niet-begeleide minderjarigen Mena én in de toekomst ook een nieuwe gevangenis in Haren.
Het nieuwe centrum in Neder-over-Heembeek moet normaal begin 2019 de deuren openen. In eerste instantie zou er plaats zijn voor 750 asielzoekers.
*
NADER BEKEKEN
**
*
Daar in die vuile uithoek van Brussel bracht toen (Juli 1955) de vuile tram ondergetekende, samen met nog een troep uitgelaten jonge gasten  naar die vervloekte plaats waar toen ‘kozúl’ werd gehouden. ‘Conseil’ waar men gedurende de beruchte ‘3 dagen’ als vee goedge- of afgekeurd werd als kanonnenvlees voor ‘den troep’. Dat ‘Klein Kasteeltje’ stonk nog erger dan de vaart ervoor, maar minder erg dan de ‘kazernes’ waar even later de ‘dressur’ kon beginnen, nadat eenieder zijn ‘eenheid’ werd toegewezen. We waren 19 en de romantiek van de collegebanken was met de slag veranderd in gebrul van de dienstdoende onder-officieren. ‘Links-Rechts’, ‘Schouder Geweer’ om vervolgens als straf urenlang onbeweeglijk in ‘het gelid’ te moeten blijven staan. Tot de armen er af vielen. Echt een waardevolle her-opvoeding.
Kadaverdiscipline i.p.v. Vlaamse strijdvaardigheid. Twee lange ja    ren lang. Want ‘Koude Oorlog’ met de Sovjets. En ik verzeker u, daar op zolder onder de pannen van de Leuvense ‘Gerbe de Blé-kazerne, waar ’s morgens de rijm  op ons ‘dekzeil’ lag, was het koud.  Één dun dekentje, dan de kapootjas, met daar bovenop dat ‘dekzeil’ voor oefeningen ‘te velde’, meet kon het ABL (Arm Bels Leger) zich niet veroorloven.
Ik haatte het0 Temeer daar mij zware disciplinaire tuchtstraffen werden opgelegd, omdat de Sergeant van Wacht bij mij bij ‘Inspectie Kast’ een bijna stuk gelezen Pallieterke had gevonden. ‘On-Vaderlandsche insubordinatie stond er op ‘Het Rapport ten laste van Soldaat-Milicien den dezen.
Achteraf is het dan ook nooit meer goed geworden.
En nu verdwijnt eindelijk dat Kasteelachtig Klein Monstertje. Geen dag te vroeg. Maar in al die jaren is er nog niets veranderd. ‘Pour les Fllamands la même chose’: van hetzelfde anti-Vlaamse laken een nieuwe broek! Het nieuwe A.Z.C. schuift op naar de ‘Noord Rand’. Waarschijnlijk omdat er beneden de Taalgrens geen uitschot meer bij kan.
*
Hoe de inwoners van Neder-Over-Heembeek er zelf over denken?
Wel, ze denken wat ze willen, maar net als toen, kan er van ‘insubordinatie” nog altijd geen sprake zijn. Goed ‘Vaderlandsch Gedrag’ is knikken en zwijgen.
Het doet er mij trouwens aan denken, dat er misschien aan het kerkgebouw een brandnieuwe bestemming kan gegeven worden.  Dan kan daar geen ‘draaischijf’ voor 750 asielzoekers voorzien worden, maar voor 1.000 stuks meer. Iets dat wonderwel past naast de geplande nieuwe gevangenis en de reeds bestaande verbrandingsoven….
*
‘Her-localisatie’ voor de oorspronkelijke inwoners, vraagt U?  Daar wordt aan gewerkt. De plannen zouden zijn ofwel Bucjenwald ofwel Ausswitz: de Regering Dewever I is er nog niet aan uit. Omdat onze Sjarel Premier deze gasovens in Sjerelroi wil zien omdat zulks goed is voor de plaatselijke tewerkstelling.
*
 (Digitalia)


Geen opmerkingen: